5 kwi 2016

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru

Kuchnia turecka bazuje na prostych połączeniach, a jej popularnym składnikiem używanym w kuchni jest bulgur (zaraz po znanym kuskusie) stosowany głównie w sałatkach (np. tabbouleh) i zupach.
Dzisiejszym bohaterem jest właśnie wspomniana kasza bulgur w postaci bardzo treściwej zupy, o ciekawym, a nawet- mimo niewielkiej ilości składników- wręcz zachwycającym smaku!
Najważniejszym i koniecznym dodatkiem do zupy, który jest tą przysłowiową kropką nad "i" jest suszona mięta, dzięki której zupa ma fantastyczny, orzeźwiający posmak.
No i jeszcze ten piękny, słoneczny i jakże wiosenny kolor...
Jestem pewna, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz zagości na Waszym stole więc serdecznie zachęcam do wypróbowania :)

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru, zupa soczewicowa, zupa z kaszy bulgur, tureckie potrawy, dania z soczewicą, dania z kaszą, kasza bulgur, kraina miodem płynąca

* bulion warzywny- 1 litr (ew. woda+2 łyżki suszonej włoszczyzny)
* soczewica czerwona- 1/2 szklanki
* kasza bulgur- 1/2 szklanki
* koncentrat pomidorowy- 3 2 czubate łyżki (mały słoiczek)
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* suszona mięta- 2 łyżeczki
* masło klarowane- do smażenia
* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć.
Wlać bulion, dołożyć 2 łyżki koncentratu i zagotować.
Do wrzącego bulionu wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować około 20 min.
Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.
Na końcu doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru, zupa soczewicowa, zupa z kaszy bulgur, tureckie potrawy, dania z soczewicą, dania z kaszą, kasza bulgur, kraina miodem płynąca

3 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP