15 sie 2014

Cytrynowy krem- lemon curd

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i dzielę się z Wami moim przepisem- może ktoś pokusi się o przygotowanie curdu wg moich proporcji?! :)
Zachwycałam się kremem z dodatkiem całych jaj, ale odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)
Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.
Polecam!



lemon curd, krem cytrynowy, masa cytrynowa, krem do ciast i tortów, słońce w słoiczku
Proporcje na 300 ml kremu*:
* żółtka- 3 szt.
* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)
* cukier- 100 g
* masło- 100 g

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu- często mieszając- aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).
Przelać do słoiczka.

*W lodówce można przechowywać do 2 tygodni, a zamrożony do 2 miesięcy- takie informacje wyczytałam w internecie. Osobiście potwierdzić tego nie mogę, bo krem znika zaraz po przygotowaniu :)

Smacznego! :)


lemon curd, krem cytrynowy, masa cytrynowa, krem do ciast i tortów, słońce w słoiczku


5 komentarzy

  1. Mmmm... Mogę ten krem jeść w każdej postaci :) Twój, Madziu, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny kolor i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. każdy powód dla zrobienia tego kremu jest dobry - np. wypróbowanie nowego przepisu na samych żółtkach ;) dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP