17 sie 2014

Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym

3 warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))
Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...
… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))


Spód czekoladowy:
* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)
* masło- 120 g

Masa grysikowa:
* kasza manna- 1/2 szklanki
* mleko- 1/2 litra
* cukier- 2/3 szklanki
* masło- 50 g
* ekstrakt z wanilii- łyżeczka

Krem cytrynowy:
* żółtka- 3 szt.
* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)
* cukier- 3/4 szklanki
* masło- 100 g

Spód czekoladowy:
Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.
Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki.

Masa grysikowa:
Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i dokładnie wymieszać.

Krem cytrynowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).

Wykonanie:
Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).
Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.
Wstawić na min. 30 minut do lodówki.

Smacznego! :)




14 komentarzy

  1. Takie cudo bez pieczenia? :) Kupuję to!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna prezentacja :)a lemon curd kocham. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory! Przede wszystkim ten krem cytrynowy <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie :) uwielbiam wypieki na bazie manny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już widzę, że bym pokochała... Wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie łatwe w przygotowaniu, a wygląda znakomicie! Przepis zapisany!
    Będę zaglądać :)

    Pozdrawiam
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki super pomysl! Nigdy jeszcze nie robilam deseru z kostki grysikowej

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bajecznie! Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisany do wypróbowania! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A mnie zastanawia ten krem grysikowy - nigdy nie robiłam, chyba najwyższa pora :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tego typu ciasta a Twoje wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  12. W końcu zrobiłam to ciasto, choć przepis nieco zmodyfikowałam i zamiast kremu cytrynowego zrobiłam zwykła cytrynową galaretkę. Efekt - wszyscy byli pod wrażeniem, że z kaszki manny można zrobić takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, kasza manna jest bardzo wdzięcznym produktem i można z niej wyczarować naprawdę wiele smakowitości. Znajdziesz u mnie i kluski leniwe i knedle, placek na mannie, a nawet i makowiec- najprostszy i bardzo pyszny, który króluje u mnie co roku na Święta :))) Pozdrawiam :)))

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP