25 sie 2014

Kluski leniwe na kaszy mannie w sosie waniliowym

Każdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję 'leniwych', składających się tylko z twarogu i kaszy manny! :)
Kluski te są zwarte i wcale nie potrzebują jajka, fajnie się je kroi (można też wykrawać różnego rodzaju kształty), gotuje identycznie jak tradycyjne- w osolonym wrzątku.
Od razu napiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny.
Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :)))



Porcja dla 3-4 osób:
Kluski:
* twaróg- 250 g
* kasza manna- 250 g
* cukier- 1/4 szklanki

Sos waniliowy:
* kremówka- 200 ml
* cukier- 1 łyżka
* laska wanilii- 1/3

Kluski:
Twaróg zmielić, dosypać kaszę mannę oraz cukier, wymieszć.
Z masy uformować wałek, następnie lekko spłaszczyć i pokroić.
Do osolonego wrzątku wrzucać kluski, po około minucie, od momentu wypłynięcia, odcedzić i przełożyć na talerz.

Sos waniliowy:
Kremówkę przelać do rondelka, wsypać cukier, dodać ziarenka waniliowe, wymieszać i zagotować.
Ciepłym sosem polać kluski.

Smacznego! :)


5 komentarzy

  1. ehh gdyby nie to, że od poniedziałku dieta miałabym je jutro na obiad ...
    Pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm kluseczki z kaszy manny z wanilią- zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam od dzieciństwa, sama nie wiem dlaczego - przecież uwielbiałam;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP