22 sie 2014

Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.
Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)
Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)
Przekonajcie się sami :)


* kasza jaglana- 1 szklanka
* mleko- 2 szklanki
* czekolada gorzka- 120 g*
* miód- 2 łyżki
* masło orzechowe- 2 łyżki
* orzechy laskowe- do ozdoby


Kaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.
Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.
Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę łyżką.
Na górę lekko powciskać orzechy laskowe (wcześniej uprażone na patelni i obrane ze skórki).
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

* czekoladę gorzką można zamienić na mleczną, wtedy smak będzie mniej 'wytrawny', jednak wtedy należy dozować ilość miodu, żeby całości nie przesłodzić.

Smacznego! :)




14 komentarzy

  1. to musi smakować obłędnie - same pyszne i zdrowe składniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow. To wygląda przepysznie! Takie ciasto muszę zrobić w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! I smakuje świetnie:) Wiem, bo robię podobną, tylko zamiast miodu dodaję daktyle lub żurawinę (które blenduję) dla osłody. Wspaniała przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, zdrowe i pyszne, muszę wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm wygląda milion razy lepiej, niż wszystkie kupne ciasta i batoniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wygląda :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, pięknie wygląda ta krajanka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak moja ulubiona czekolada, a zrobiona ze zdrowszych składników. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy mogę czymś wyjątkowo zastąpić masło orzechowe (braki w kuchni:/)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe w zupełności można pominąć, ono dodane jest tylko dla nadania delikatnego smaku orzechowego :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP