11 sie 2014

Sos BBQ

Po raz pierwszy z tym sosem miałam styczność już ładnych parę lat temu (nie uwierzycie gdzie- w McDonald's…) i wtedy zakochałam się w nim po uszy! :)
Dzisiaj ten sos już tylko lubię (jakoś bardziej wolę jogurtowe i delikatniejsze), ale od czasu do czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :)
Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :)



* cebula- 1 duża szt.*
* czosnek- 2 ząbki
* cukier- 2 łyżki
* ketchup- 2 łyżki
* ocet jabłkowy- 4 łyżki
* papryka słodka mielona- 1 łyżka
* oliwa- do smażenia

Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie.
Kiedy będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz ze słodką papryką.
Całość przesmażyć około 1 minuty.
Następnie wlać ocet jabłkowy, który należy zredukować do momentu, aż sos będzie gęsty.
Na koniec dodać 2 łyżki ketchupu, wymieszać.

* Jeżeli wolicie gładką konsystencję, tzn. bez wyczuwalnych kawałków cebuli, to sos należy zblendować.

Smacznego! :)


sos bbq, sos barbecue, sos do mięs z grilla, grill

4 komentarze

  1. Na następnym grillu poproszę o taki pyszny sosik:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam smak BBQ :) dodaję jeszcze papryki wędzonej dla dymnego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, masz rację, taka papryka dodatkowo wzbogaci całość. Wypróbuję :) Dziękuję :)))

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP