9 wrz 2014

Bakłażan w serowej panierce

Moja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).
Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.
Bardzo polecam! :)


bakłażan w panierce, bakłażane w serowej panierce, bakłażan smażony, bakłażan z grilla, bakłażan w parmezanie, bakłażan w serze, panierka serowa, panierka z sera,
* bakłażan- 1 szt.
* parmezan- 30 g
* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)
* jajko- 1 szt.
* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku
* olej rzepakowy- do smażenia

Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.
Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.
Parmezan wymieszać z płatkami owsianymi, a jajko roztrzepać w miseczce.
Plastry bakłażana moczyć w jajku, następnie w serowej panierce i smażyć (na małym ogniu-inaczej bakłażan nie będzie miękki w środku) z dwóch stron- do zarumienienia się panierki.

Smacznego! :)


bakłażan w panierce, bakłażane w serowej panierce, bakłażan smażony, bakłażan z grilla, bakłażan w parmezanie, bakłażan w serze, panierka serowa, panierka z sera


5 komentarzy

  1. Uwielbiam bakłażana, bardzo fajna panierka. Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej postaci najbardziej lubię bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zachęcająco wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! Ja najczęściej robię bakłażana w posypce panko z dodatkiem sezamu...i podaję z jogurtem naturalnym...polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP