Moja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).
Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.
Bardzo polecam! :)
* parmezan- 30 g
* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)
* jajko- 1 szt.
* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku
* olej rzepakowy- do smażenia
Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.
Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.
Parmezan wymieszać z płatkami owsianymi, a jajko roztrzepać w miseczce.
Plastry bakłażana moczyć w jajku, następnie w serowej panierce i smażyć (na małym ogniu-inaczej bakłażan nie będzie miękki w środku) z dwóch stron- do zarumienienia się panierki.
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)
Uwielbiam bakłażana, bardzo fajna panierka. Chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńw takiej postaci najbardziej lubię bakłażana :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wyglądają!
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie! Ja najczęściej robię bakłażana w posypce panko z dodatkiem sezamu...i podaję z jogurtem naturalnym...polecam :)
OdpowiedzUsuń