11 wrz 2014

Ciasto Snickers

Dzisiaj prezentuję Wam przekładaniec inspirowany popularnym batonem Snickers.
Mimo, że składa się z 5 warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :)
Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :)))


snickers bez pieczenia, ciasto z orzechami karmelem i masą z mleka w proszku, karmel, orzechy ziemne, masa z mleka w proszku, mleko w proszku, ciasto przekładane,  Spód:
* orzechy ziemne- 80 g
* batonik Snickers- 3 x 75 g
* masło- 50 g

Masa jasna:
* mleko- 1/2 szklanki
* cukier- 1/4 szkl.
* mleko w proszku- 1, 5 szkl.
* masło- 100 g

Dodatkowo:
* masa karmelowa- 300 g
* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki
* czekolada gorzka- 100 g + olej kokosowy- 2 łyżki
* małe batoniki Snickers- do ozdoby


Spód:
Orzeszki ziemne zmielić (nie trzeba dokładnie).
Masło wraz z połamanymi Snickersami umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu- ciągle mieszając- do roztopienia się batonów.
Kiedy masa będzie płynna, dodać do niej zmielone orzeszki i przelać na małą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki (tylko na czas przygotowywania masy jasnej).

Masa jasna:
Mleko zagotować z cukrem i masłem.
Do ugotowanej mieszanki przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą.
Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.

Dodatkowo: 
Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.
Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.
Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

snickers bez pieczenia, ciasto z orzechami karmelem i masą z mleka w proszku, karmel, orzechy ziemne, masa z mleka w proszku, mleko w proszku, ciasto przekładane

snickers bez pieczenia, ciasto z orzechami karmelem i masą z mleka w proszku, karmel, orzechy ziemne, masa z mleka w proszku, mleko w proszku, ciasto przekładane

snickers bez pieczenia, ciasto z orzechami karmelem i masą z mleka w proszku, karmel, orzechy ziemne, masa z mleka w proszku, mleko w proszku, ciasto przekładane


24 komentarze

  1. Czekolada i kajmak to prawdziwa rozpusta - idealna, żeby osłodzić sobie taki paskudny dzień;)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie wygląda na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. waw !! a ja miałam odstawić słodycze,,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pięknie zdjęcia że aż ślinka cieknie. Ciasto musi być pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem kiedyś podobne i wiem dobrze jak wspaniale musi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda to ciasto. Niam, niam ! :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciacho jest jak milion dolarów! Chce się je mieć! I zjeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł, z chęcią z niego skorzystam i zrobię takie pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  9. snickersa robię całkiem inaczej, ale ta wersja mnie bardziej przekonuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjna propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  11. wow! ale narobiłaś mi ochotę na kawałek takiego ciasta :) coś czuję, że smakuje nawet jeszcze lepiej niż sam baton :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tu powinno być jakieś ostrzeżenie, że oglądanie zdjęć grozi ślinieniem. ;) Wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie, to najlepszy przepis na snickersa jaki do tej pory widziałem :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm kocham takie posty jak jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jej, rewelacyjnie wygląda, chętnie bym spróbowała (:

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczne ciacho :-) wygląda smakowicie i z checią bym zjadła kawałek :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm aż chciałoby się zjeść całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje smaki, zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry,
    Mam pytanie, czy mogę użyć orzeszków ziemnych solonych?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie użyłabym solonych orzechów, no chyba, że są one tylko bardzo delikatnie słone?!

      Usuń
  21. A w jaki sposób polać ciasto kajmakiem żeby po pierwsze nie zmieszało się z białą warstwą i po drugie te kajmaki w puszkach są dość sztywne..można je jakoś rozpuścić bo jak inaczej wyłożyć na tak delikatną biała warstwę?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP