25 wrz 2014

Dorsz z folii w maśle czosnkowym

Dzisiaj proponuję Wam smaczny obiad z rybą w roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)
Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.
Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.
Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))



dorsz z masłem czosnkowym, dorsz z folii z masłem czosnkowym, dorsz w papilotach, dorsz z piekarnika, dorsz duszony, masło czosnkowe, ryba z piekarnika, ryba duszona, ryba w maśle czosnkowym, ryba z masłem czosnkowym* dorsz- 1 filet
* masło- 50 g
* czosnek- 2 ząbki
* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków
* sól, pieprz
* koper- garść

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.
Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.
Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).
W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki około 15 minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią.
Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby.
Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem.

Smacznego! :)

dorsz z masłem czosnkowym, dorsz z folii z masłem czosnkowym, dorsz w papilotach, dorsz z piekarnika, dorsz duszony, masło czosnkowe, ryba z piekarnika, ryba duszona, ryba w maśle czosnkowym, ryba z masłem czosnkowym

dorsz z masłem czosnkowym, dorsz z folii z masłem czosnkowym, dorsz w papilotach, dorsz z piekarnika, dorsz duszony, masło czosnkowe, ryba z piekarnika, ryba duszona, ryba w maśle czosnkowym, ryba z masłem czosnkowym

dorsz z masłem czosnkowym, dorsz z folii z masłem czosnkowym, dorsz w papilotach, dorsz z piekarnika, dorsz duszony, masło czosnkowe, ryba z piekarnika, ryba duszona, ryba w maśle czosnkowym, ryba z masłem czosnkowym


12 komentarzy

  1. w prostocie siła! ubóstwiam tak przyrządzoną rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Dorsz, to moja ulubiona ryba. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i zostałam zainspirowana na nadchodzący piątek! :D Dziękuję! Wygląda REWELACYJNIE i ślinka mi cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się oprzeć takiej rybie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj, czy dobrym pomysłem jest piec rybę z plastrem cytryny? czy to nie spowoduje, że rybka będzie miała lekko gorzki smak z wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie wyszla gorzka ryba przez plasterki cytryny

      Usuń
  6. A cóż to za surówka ? Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, to poszatkowana biała kapusta z marchewką + sól, oliwa, sok z cytryny i cukier :)
      Najczęściej robię ją kiedy mamy sezon na młodą kapustę.

      Usuń
  7. Wygląda pysznie, szukam inspiracji na najbliższą środę :)
    Proszę powiedzieć, która strona folii powinna być na górze? Błyszcząca?
    Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze produkt układam na stronie matowej :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP