3 wrz 2014

Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)
Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))
Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :)



drożdżówki ze śliwkami, drożdżówki z owocami, bułki słodkie, bułki na słodko, śliwki, marcepan8 sztuk:
Drożdżówki:
* mąka pszenna- 300 g
* drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)
* cukier- 1/2 szklanki
* olej- 1/3 szklanki
* woda ciepła- 2/3 szklanki

Dodatkowo:
* jajko- 1 szt.
* śliwki
* masa marcepanowa- 120 g


Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.
Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).
W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.
Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).
Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni.
Piec około 17-20 minut.

Smacznego! :)

drożdżówki ze śliwkami, drożdżówki z owocami, bułki słodkie, bułki na słodko, śliwki, marcepan


5 komentarzy

  1. Jak słodko wyglądają! I muszą być boooskie, bo w końcu śliwki i drożdżowe :3
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżóweczka :) ze śliweczką zawsze :) nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z marcepanem musiały smakować wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP