30 wrz 2014

Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym

Ostatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)
Tym razem wybrałam pstrąga, którego wzbogaciłam wędzonym boczkiem i sosem z pora.
Kompozycja może wydawać się dosyć dziwna, ale uwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!
Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie!


pstrąg pieczony, pstrąg z piekarnika, pstrąg w folii, pstrąg z boczkiem,, ryba z piekarnika, ryba pieczona, ryba w folii, sos porowy, sos z pora, por duszony, por ze śmietaną, por w śmietanie.
Ryba:
* pstrąg cały- 2 szt.
* boczek wędzony- 6 plastrów
* cytryna- sok z połówki + 4 plastry
* koper- garść
* sól, pieprz
* masło klarowane- do posmarowania folii

Sos porowy:
* por- 2 szt.
* śmietana- 200 ml
* masło klarowane- 40 g
* sól, pieprz

Ryba:
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Pstrągi dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.
Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.
Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20 minut.

Sos porowy:
Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.
Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.
Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)
Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem, kiedy całość się zagotuje, zdjąć z palnika.

Smacznego! :)


pstrąg pieczony, pstrąg z piekarnika, pstrąg w folii, pstrąg z boczkiem,, ryba z piekarnika, ryba pieczona, ryba w folii, sos porowy, sos z pora, por duszony, por ze śmietaną, por w śmietanie.

pstrąg pieczony, pstrąg z piekarnika, pstrąg w folii, pstrąg z boczkiem,, ryba z piekarnika, ryba pieczona, ryba w folii, sos porowy, sos z pora, por duszony, por ze śmietaną, por w śmietanie.

pstrąg pieczony, pstrąg z piekarnika, pstrąg w folii, pstrąg z boczkiem,, ryba z piekarnika, ryba pieczona, ryba w folii, sos porowy, sos z pora, por duszony, por ze śmietaną, por w śmietanie.


3 komentarze

  1. Robię taki sam sos porowy :) Ryba z takim połączeniem nie może być inna jak bardzo smaczna :) A bułeczki wypróbuj, moje serce podbiły w pierwszym kęsie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda rybka:) Aż nabrałam ochoty.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP