4 paź 2014

Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)
Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora!
Należy wiedzieć, że :
* idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut!
* gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor,
 * z dodatkiem mleka, które wspomaga wchłanianie wapnia,
* nacina się głąba na krzyż- pozbędziemy się goryczy, 
* gotujemy w odkrytym garnku, by ulotniły się gazy.
Proste, prawda?! :)
Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych  pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.
Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))


gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,
porcja dla 3-4 osób:
* brukselka- 400 g
* makaron- 150 g
* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.
* pomidorki koktajlowe- 100 g
* pestki dyni i sezam- garść
* olej do smażenia
* pieprz, sól, cukier, mleko
* szczypiorek- do ozdoby

Brukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.
Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż.
Zagotować wodę ( wlać tyle, by zakrywała brukselkę), wrzucić brukselkę, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut.
W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni.
Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników.
Doprawić solą, pieprzem, posypać pestkami dyni i sezamem.
Podawać natychmiast.

Smacznego! :)

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,


1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP