22 paź 2014

Dyniowa krajanka

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.
Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.
I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :)))


dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca* dynia- 250 g 
* mleko- 350 ml
* kasza manna- 1/2 szklanki
* cukier- 1/2 szklanki
* masło- 100 g
* bakalie- garść
* gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
* aromat pomarańczowy- 2-3 krople
* herbatniki
* czekolada gorzka + 2 łyżki mleka

Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.
Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.
Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.
Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić.
Polewą czekoladową ozdobić herbatniki.

Smacznego! :)


dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca

dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca


22 komentarze

  1. Mmm, a jak kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka! Dynia jest niezawodna we wszystkich kombinacjach na słodko i słono;))

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ piękne! lubię dynię, lubię kaszę mannę - chyba muszę je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie mi apetytu narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki średniej wielkości- 25x35 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wygląda fantastycznie. Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm świetny pomysł, wygląda kusząco :)
    U mnie też dziś dynia, ale w wersji wytrawnej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja - akurat i dynia i kasza manna zalegają u mnie w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A gdyby użyć puree z dynii to ile dać?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dałabym tyle samo, tylko wtedy zmniejszyłabym ilość mleka do 250 ml.

    OdpowiedzUsuń
  13. A po co ta gałka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia lubi gałkę muszkatołową, bo fajnie podbija jej smak.
      Bez gałki też się obędzie, ale osobiście uważam, że nie warto z jej rezygnować i dodać chociażby małą szczyptę :)

      Usuń
  14. Bardzo Ci dziękuję :) Odkryłam Twój piękny blog z przepysznymi przepisami i obłędnymi zdjęciami. Już jestem Twoją wielką fanką.
    Pozdrawiam ciepło jesiennie...
    Cedra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem bardzo miło mi Cię gościć Cedro i dziękuję za równie miłe słowa :)
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  15. Dyniowe ciasto ROBIĘ CZWARTY RAZ ! Rewelacja ! Raz więcej aromatu pomarańczy dodałam, raz z cynamonem i nutą imbiru zrobiłam, raz z aromatem cytryny...wszystkie z orzechami i rodzynkami...WSZYSTKIE OBŁĘDNIE SMACZNE.
    Jesteś cudowna, że umieściłaś ten przepis dla potomnych.
    JA CI DZIĘKUJĘ:)
    Pozdrawiam serdecznie...z uśmiechem od ucha do ucha.
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Cedro, że krajanka tak Tobie zasmakowała :) Czytając komentarz aż sama nabrałam na nią ogromną chęć i jak tylko skończy się remont też biorę się za nią :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP