15 paź 2014

Zupa ryżowa z dorszem

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.
Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)
Polecam!


zupa ryżowa, ryżanka, zupa ryżowa z rybą, ryżanka z rybą, zupa ryżowa z dorszem, ryżanka z dorszem, rozgrzewająca zupa z ryżem, ryż, zupa, dorsz, ryba* bulion warzywny- 1,5l*
* marchew- 2 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* seler- 1/2 szt.
* por- biała część
* cebula- 1 szt.
* ryż- 150 g
* filet z dorsza- 130 g
* olej- do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili
* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)

Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju.
Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.
Zagotować.
Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.
Gotować do miękkości ryżu.
W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.
Posypać koprem.

Smacznego!


zupa ryżowa, ryżanka, zupa ryżowa z rybą, ryżanka z rybą, zupa ryżowa z dorszem, ryżanka z dorszem, rozgrzewająca zupa z ryżem, ryż, zupa, dorsz, ryba

* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza.

4 komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłbym :) Bardzo fajnie wygląda. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a próbowaliście może zupy gulaszowej w płynie Profi?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP