20 lis 2014

Fasolowa zupa-krem

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.
Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))


zupa fasolowa, fasolówka, zupa z fasoli, zupa krem z fasoli, zupa krem fasolowa, fasola biała, danie z fasoli, dania z fasoli, kraina miodem płynąca* fasola biała drobna- 250 g
* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)
* ziemniaki- 3 duże szt.
* marchew- 2 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* seler- 1/2 szt.
* por- biała część
* cebula- 1 sporej wielkości
* czosnek- 1 ząbek
* kiełbaska- wedle uznania
* olej- do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząber

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin).
Do garnka wlać bulion, dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki).
10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki (2 ziemniaki ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem.
W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą.
Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry.
Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz  całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę.
Doprawić solą, pieprzem, chili, sporą ilością majeranku i odrobiną cząbru.
Wymieszać.
Zupę rozlać do talerzy, na wierz ułożyć pokrojone ziemniaki oraz chrupiącą kiełbaskę.

Smacznego! :)

zupa fasolowa, fasolówka, zupa z fasoli, zupa krem z fasoli, zupa krem fasolowa, fasola biała, danie z fasoli, dania z fasoli, kraina miodem płynąca

zupa fasolowa, fasolówka, zupa z fasoli, zupa krem z fasoli, zupa krem fasolowa, fasola biała, danie z fasoli, dania z fasoli, kraina miodem płynąca


5 komentarzy

  1. Bardzo lubię zupy krem, nawet jeśli nie jadam tradycyjnej grochówki to krem zjem bardzo chętnie. Od dziecka mam tak, że nie lubię zbyt dużej ilości pływających elementów w talerzu. :)
    Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie coś... niesamowitego!!! :) Bardzo chętnie sięgnęłabym po taką miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jaka pyszna zupka, bardzo lubię takie dania :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulala,krem z fasolki chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP