14 lis 2014

Zdrowe ciasteczka bakaliowe z poppingiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na rozpływające się w ustach ciasteczka, z samych zdrowych składników, czyli z poppingu z amarantusa, banana- który nadaje słodyczy- oraz chrupkich i słodkich bakalii.
Ciasteczka nie należą do twardych i kruchych, a wręcz przeciwnie są mięciutkie, o zwartej konsystencji, która 'trzyma się kupy', są fantastyczne w smaku- z resztą bakaliowe wypieki zawsze dobrze smakują (np. batoniki owsiane, czy najsmaczniejszy, najbardziej wypasiony i najzdrowszy keks jaki kiedykolwiek jadłam, czyli blok bakaliowy!), i są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić słodyczy! :)
I jeszcze jeden plus, te ciasteczka robi się w 11 minut! :)))



ciasteczka poppingowe, ciasteczka z poppingiem, ciasteczka z amarantusem, ciastka zdrowe, ciastka z poppingiem, ciastka z amarantusem, ciastka z bakaliami, ciasteczka z bakaliami, popping, amarantus, ciasta bez glutenu, ciasteczka bez glutenu, bezglutenowe, ciastka fit, wypieki fit, kraina miodem płynąca* popping z amarantusa- 2 szklanki
* banan dojrzały- 1 szt.
* ulubione bakalie- 1 szklanka
* jajko- 1 szt.
* cukier/miód- opcjonalnie*

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Banana rozgnieść (ważne aby był dojrzały, wtedy banan jest bardzo słodki i mazisty) i wsypać do niego bakalie, popping z amarantusa oraz jajko.
Wymieszać dokładnie.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać po 1 czubatej łyżce masy i lekko rozpłaszczyć (moje mają około 7mm grubości).
Piec 10 minut.

Smacznego! :)


ciasteczka poppingowe, ciasteczka z poppingiem, ciasteczka z amarantusem, ciastka zdrowe, ciastka z poppingiem, ciastka z amarantusem, ciastka z bakaliami, ciasteczka z bakaliami, popping, amarantus, ciasta bez glutenu, ciasteczka bez glutenu, bezglutenowe, ciastka fit, wypieki fit, kraina miodem płynąca

* dosłodzić, jeżeli słodycz banana okaże się za mało słodka. Najlepiej spróbować wymieszaną masę jeszcze przed dodaniem jajka.


10 komentarzy

  1. nie próbowałam amarantusa :) ale mam w palach coś z niego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne,chyba się skuszę!Amarantus czeka i czeka...

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudeńka! Musiały być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są piękne z tymi rubinowymi oczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam a czym można zastąpić w nich jajeczko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja spróbowałabym z siemieniem lnianym- 3 łyżki siemienia zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia i połączyć z masą. Myślę, że i sam banan również połączyłby składniki, tyle, że potrzebne byłyby zapewne 2 sztuki. Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP