9 gru 2014

Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka.
Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.
Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.
Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!


sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca* grzyby suszone- 30 g
* marchewka- 1 mała
* pietruszka- 1 mała
* seler- mały kawałek
* cebula- 1 szt.
* suszona śliwka- 5 szt.
* olej- do smażenia
* wywar warzywny- 2 szklanki
* śmietana 12%- 3-4 łyżki
* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprz

Grzyby w garnku zalać 750 ml wrzącej wody i odstawić na około 30 minut.
W tym czasie obrać warzywa oraz posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju.
Garnek z grzybami wstawić na palnik, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, oraz listek laurowy i ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone śliwki.
'Wyłowić' ziele oraz listek, a całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić, zabielić śmietaną.

Smacznego! :)

sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca

sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca


1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP