Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który ciekawie podkręca smak i nadaje delikatnej słodyczy.
Tym składnikiem jest... suszona śliwka.
Sos- oprócz grzybów i wspomnianej śliwki- przygotowywany jest także na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko gęsty i aromatyczny, ale również i wartościowy! 😊
Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!
sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca, sos boże narodzenie, fotografia kulinarna
* woda- 800 ml
* grzyby suszone- 20 g
* suszona śliwka- 6 szt.
* marchewka- 1 mała
* pietruszka- 1 mała
* seler- mały kawałek
* cebula- 1 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* ziele angielskie- 4 szt.
* olej- do smażenia
* sól, pieprz- do smaku

Grzyby zalać 800 ml wrzącej wody i odstawić na 30 minut.
W tym czasie obrać warzywa oraz posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju.
Grzyby wraz z wywarem przelać do garnka, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, oraz listek laurowy i ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone śliwki.
'Wyłowić' ziele oraz listek, a całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić, solą oraz pieprzem
Smacznego! 😋
sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca, sos boże narodzenie, fotografia kulinarna
sos grzybowy, sos warzywno grzybowy, sos z grzybami, sos z grzybów, sos do makaronu, gęsty sos grzybowy, kraina miodem płynąca, sos boże narodzenie, fotografia kulinarna

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)