28 gru 2014

Imprezowa mieszanka Dukkah

Szykujesz romantyczną kolację w domu, bądź organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich znajomych czymś niebanalnym, wyjątkowym w smaku, a przy tym nieskomplikowanym?
To wystarczy kupić bagietkę, ulubioną oliwę oraz kilka ziół, przypraw i orzechów, by przygotować Dukkah*, czyli wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.
Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.
Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)


dukkah, duqqa, duka, dakka, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynącaIlość dla 5-6 osób:
* orzechy laskowe- 1 szklanka
* migdały- 1/2 szklanki
* słonecznik- 3 łyżki
* sezam- 2 łyżki
* suszona mięta- 2 łyżki
* nasiona kminu- 1 łyżka
* nasiona kolendry- 1 łyżka
* sól- szczypta

Dodatkowo:
* oliwa
* bagietka

Orzechy laskowe wsypać na suchą patelnię i prażyć, do momentu zarumienienia się skórki i jej pękania, a następnie wysypać orzechy na ściereczkę i pocierać o siebie- w celu pozbycia się skórki (nie trzeba robić tego dokładnie).

Kolejno na patelni prażyć migdały obrane ze skórki (zalać wrzącą wodą i po około 5 minutach skórkę ściągnąć), następnie słonecznik razem z sezamem, kminem i kolendrą.
Wszystkie składniki wsypać do robota kuchennego i zmiksować pulsacyjnie (to ważne, bo inaczej powstanie oleista masa!).
Można też się pobawić moździerzem i ucierać ręcznie.
Moczyć bagietkę w oliwie, a następnie w Dukkah.

Smacznego!

dukkah, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, dakka, duka, duqqa, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynąca

dukkah, przyprawy, mieszanka przypraw, mieszanka egipska, mieszanka z egiptu, przekąski na sylwestra, przekąski na imprezę, duka, dakka, duqqa, przekąski na kolację, romantyczna kolacja, kraina miodem płynąca

* Moja wersja Dukkah jest modyfikacją przepisu 'Annabel Langbein- kuchnia w stylu wolnym'. 

3 komentarze

  1. My jemy na Wigilie chałkę moczoną w mleku z mielonym makiem, orzechami i migdałami, podaję ją na zimno i strasznie lubimy tą potrawę.Twoja mieszanka skojarzyła mi się z tą potrawą. Piekne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za fantastycznu pomysł na przekąskę... wiele nie trzeba.. wygląda fajnie a i w smaku musi być super !!
    Do tego jakaś sałatka i już mamy pyszne zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spotkałam się dotąd z taką przekąską:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP