29 sie 2014

Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą

Sezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)
Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera jajek, mocno czekoladowe, z dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;)))
Musicie się skusić! :)))


ciasto czekoladowe, ciasto bez jajek, ciasto z jagodami, ciasto z owocami, polewa z białej czekolady, ciasto z owocami i polewą* mąka pszenna- 400 g
* jogurt grecki- 400 g
* cukier- 200 g
* olej- 1/3 szklanki
* kakao- 2 czubate łyżki
* soda- 1/2 łyżeczki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżka

Dodatkowo:
* jagody- 150 g
* kasza manna- 2 łyżki
* biała czekolada- 50 g
* kremówka- 1 czubata łyżka

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Przelać do kwadratowej formy ( )wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć jagody (na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno).
Piec 30-35 minut.
Białą czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej.
Polać ciasto.

Smacznego! :)

ciasto czekoladowe, ciasto bez jajek, ciasto z jagodami, ciasto z owocami, polewa z białej czekolady, ciasto z owocami i polewą

ciasto czekoladowe, ciasto bez jajek, ciasto z jagodami, ciasto z owocami, polewa z białej czekolady, ciasto z owocami i polewą


CZYTAJ DALEJ
25 sie 2014

Kluski leniwe na kaszy mannie w sosie waniliowym

Każdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję 'leniwych', składających się tylko z twarogu i kaszy manny! :)
Kluski te są zwarte i wcale nie potrzebują jajka, fajnie się je kroi (można też wykrawać różnego rodzaju kształty), gotuje identycznie jak tradycyjne- w osolonym wrzątku.
Od razu napiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny.
Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :)))



Porcja dla 3-4 osób:
Kluski:
* twaróg- 250 g
* kasza manna- 250 g
* cukier- 1/4 szklanki

Sos waniliowy:
* kremówka- 200 ml
* cukier- 1 łyżka
* laska wanilii- 1/3

Kluski:
Twaróg zmielić, dosypać kaszę mannę oraz cukier, wymieszć.
Z masy uformować wałek, następnie lekko spłaszczyć i pokroić.
Do osolonego wrzątku wrzucać kluski, po około minucie, od momentu wypłynięcia, odcedzić i przełożyć na talerz.

Sos waniliowy:
Kremówkę przelać do rondelka, wsypać cukier, dodać ziarenka waniliowe, wymieszać i zagotować.
Ciepłym sosem polać kluski.

Smacznego! :)


CZYTAJ DALEJ
22 sie 2014

Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.
Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)
Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)
Przekonajcie się sami :)


* kasza jaglana- 1 szklanka
* mleko- 2 szklanki
* czekolada gorzka- 120 g*
* miód- 2 łyżki
* masło orzechowe- 2 łyżki
* orzechy laskowe- do ozdoby


Kaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.
Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.
Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę łyżką.
Na górę lekko powciskać orzechy laskowe (wcześniej uprażone na patelni i obrane ze skórki).
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

* czekoladę gorzką można zamienić na mleczną, wtedy smak będzie mniej 'wytrawny', jednak wtedy należy dozować ilość miodu, żeby całości nie przesłodzić.

Smacznego! :)




CZYTAJ DALEJ
17 sie 2014

Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym

3 warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))
Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...
… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))


Spód czekoladowy:
* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)
* masło- 120 g

Masa grysikowa:
* kasza manna- 1/2 szklanki
* mleko- 1/2 litra
* cukier- 2/3 szklanki
* masło- 50 g
* ekstrakt z wanilii- łyżeczka

Krem cytrynowy:
* żółtka- 3 szt.
* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)
* cukier- 3/4 szklanki
* masło- 100 g

Spód czekoladowy:
Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.
Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki.

Masa grysikowa:
Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i dokładnie wymieszać.

Krem cytrynowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).

Wykonanie:
Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).
Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.
Wstawić na min. 30 minut do lodówki.

Smacznego! :)




CZYTAJ DALEJ
15 sie 2014

Cytrynowy krem- lemon curd

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i dzielę się z Wami moim przepisem- może ktoś pokusi się o przygotowanie curdu wg moich proporcji?! :)
Zachwycałam się kremem z dodatkiem całych jaj, ale odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)
Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.
Polecam!



lemon curd, krem cytrynowy, masa cytrynowa, krem do ciast i tortów, słońce w słoiczku
Proporcje na 300 ml kremu*:
* żółtka- 3 szt.
* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)
* cukier- 100 g
* masło- 100 g

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu- często mieszając- aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).
Przelać do słoiczka.

*W lodówce można przechowywać do 2 tygodni, a zamrożony do 2 miesięcy- takie informacje wyczytałam w internecie. Osobiście potwierdzić tego nie mogę, bo krem znika zaraz po przygotowaniu :)

Smacznego! :)


lemon curd, krem cytrynowy, masa cytrynowa, krem do ciast i tortów, słońce w słoiczku


CZYTAJ DALEJ
12 sie 2014

Burgery z łososia i ogórka kiszonego

Mój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :)
Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))
Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)
Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)


kotlety rybne, burgery rybne, kotlety, ryba, łosoś, sos bbq, sos barbecue
* łosoś- 140 g
* ogórek kiszony- 1 średniej wielkości
* jajko- 1 szt.
* koper- 2 łyżki
* sól, pieprz
* oliwa do smażenia

Wymytego łososia zmielić.

Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić.
Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć.
Smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.

Smacznego! :)



burgery z łososia, kotlety z łososia, burgery rybne, kotlety rybne, dania z ryb, ryba, łosoś, sos bbq, sos barbecue



CZYTAJ DALEJ
11 sie 2014

Sos BBQ

Po raz pierwszy z tym sosem miałam styczność już ładnych parę lat temu (nie uwierzycie gdzie- w McDonald's…) i wtedy zakochałam się w nim po uszy! :)
Dzisiaj ten sos już tylko lubię (jakoś bardziej wolę jogurtowe i delikatniejsze), ale od czasu do czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :)
Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :)



* cebula- 1 duża szt.*
* czosnek- 2 ząbki
* cukier- 2 łyżki
* ketchup- 2 łyżki
* ocet jabłkowy- 4 łyżki
* papryka słodka mielona- 1 łyżka
* oliwa- do smażenia

Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie.
Kiedy będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz ze słodką papryką.
Całość przesmażyć około 1 minuty.
Następnie wlać ocet jabłkowy, który należy zredukować do momentu, aż sos będzie gęsty.
Na koniec dodać 2 łyżki ketchupu, wymieszać.

* Jeżeli wolicie gładką konsystencję, tzn. bez wyczuwalnych kawałków cebuli, to sos należy zblendować.

Smacznego! :)


sos bbq, sos barbecue, sos do mięs z grilla, grill

CZYTAJ DALEJ
TOP