29 paź 2014

Domowy kisiel- na Halloween i na co dzień

Myślałam, że mnie ominie przygotowywanie obrzydliwie wyglądających deserów na Halloween, ale córeczka tak pięknie zaczęła się dopytywać co wstrętnego przygotuję w ten dzień, że no cóż...
Nie chciałam zbytnio kombinować, a zrobić coś prostego wręcz banalnego, a równocześnie wyglądającego bleeee i pomyślałam, że idealny będzie... kisiel :)
Tak, tak, najzwyczajniejszy w świecie kisiel, w tym wypadku z czarnej porzeczki (głównie chodzi o kolor więc nadawać się będzie też sok z aronii, czarnego bzu czy wiśniowy), z dodatkiem startego jabłka- by było mroczniej ;)
Ja zadowolona (że niewielkim wkładem pracy, dało się uzyskać fajny efekt), a dziecko jeszcze bardziej, że ma halloweenowy deser :)
Idealna propozycja dla zabieganych, nie tylko w Halloween, ale i na co dzień.
Polecam!


domowy kisiel, kisiel domowej roboty, kisiel owocowy, deser na halloween, halloween, kraina miodem płynąca3 pełne szklanki:
* sok z czarnej porzeczki- 150 ml*
* woda- 450 ml
* skrobia ziemniaczana- 3 łyżki z małą górką
* jabłko- 1 szt.
* cytryna- sok 1 łyżka
* żelki- do ozdoby

300 ml wody wraz z sokiem wlać do garnka i zagotować.
Pozostałą część wody wlać do kubeczka, dodać skrobię i dokładnie wymieszać rózgą.
Skrobiową mieszankę przelać do garnka i mieszać, aż do zgęstnienia.
Na koniec wlać sok z cytryny.
Jabłko zetrzeć na tarce.
Do szklanki/pucharka wlać 2/3 kisielu, ułożyć starte jabłko i wierzch zalać kisielem.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego! :)

domowy kisiel, kisiel domowej roboty, kisiel owocowy, deser na halloween, halloween, kraina miodem płynąca

domowy kisiel, kisiel domowej roboty, kisiel owocowy, deser na halloween, halloween, kraina miodem płynąca

* powinien to być sok zagęszczony, taki do rozcieńczania.
Jeszcze łatwiejszą wersją domowego kisielu jest kupno 1 litrowego soku do picia w kartonie (Tymbark, Fortuna, Hortex...)- zagotować 500 ml soku, w 100 ml soku wymieszać skrobię, przelać do garnka z wrzącym sokiem, wymieszać i kisiel gotowy! :)

CZYTAJ DALEJ
28 paź 2014

Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami

Dzisiejsza moja propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)
Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).
Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!


zupa pomidorowa, zupa na soku pomidorowym, zupa z soku pomidorowego, pomidorówka, sok pomidorowy, ryż brązowy, zupa z ryżem, krewetki koktajlowe, krewetki, danie z krewetkami, zupa z krewetkami, kraina miodem płynąca* sok pomidorowy- 1 litr
* woda- 1/2 litra
* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* krewetki koktajlowe- 200 g*
* przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
* olej- do smażenia
* świeża bazylia- do smaku
* ryż brązowy- 100 g (woreczek)


Ugotować ryż.
Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).
W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.
Dodać do wywaru warzywnego.
Całość zblendować (można pominąć).
Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.

Smacznego! :)


zupa pomidorowa, zupa na soku pomidorowym, zupa z soku pomidorowego, pomidorówka, sok pomidorowy, ryż brązowy, zupa z ryżem, krewetki koktajlowe, krewetki, danie z krewetkami, zupa z krewetkami, kraina miodem płynąca

* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić.


CZYTAJ DALEJ
25 paź 2014

Deserowa i aromatyczna zupa z dyni

Dyni ciąg dalszy...
Było danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację.
Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z dodatkiem soku pomarańczowego oraz skórki, cynamonu i kardamonu, podana z ryżem i posypana pestkami dyni- treściwa, wartościowa, a przede wszystkim cudownie aromatyczna i... wyjątkowo smaczna!
Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż osobiście wolę wersję ciepłą, wtedy aromat przypraw jest wyraźniej wyczuwalny :)
A jej kolor... Od samego patrzenia od razu humor się poprawia :)
Będziecie zachwyceni jej smakiem, to mogę Wam obiecać :)))


zupa dyniowa, zupa z dyni, dania z dynią, dania z dyni, dynia, zupa ryżowa, zupa z ryżem, zupa słodka, zupa na mleku, zupa mleczna, zupa deserowa, dynia na słodko, ryż na słodko, kraina miodem płynąca3- 4 porcje:
* dynia- 300 g
* mleko- 400 ml
* pomarańcza- 1 szt. (sok + skórka z 1/2)
* cukier- 1/3 szklanki
* cynamon- 1 łyżeczka
* kardamon- 1/3 łyżeczki
* pestki dyni- garść
* ryż- 100 g

Ugotować ryż.
W międzyczasie dynię zetrzeć na tarce (dzięki temu szybciej się ugotuje).
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz startą dynię i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka.
Odstawić garnek, dodać startą skórkę z pomarańczy, wsypać kardamon oraz cynamon i odstawić przykrytą zupę do lekkiego przestygnięcia.
Wlać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać.
Do miseczki wlać zupę, wsypać ryż i ozdobić pestkami dyni.

Smacznego! :)

zupa dyniowa, zupa z dyni, dania z dynią, dania z dyni, dynia, zupa ryżowa, zupa z ryżem, zupa słodka, zupa na mleku, zupa mleczna, zupa deserowa, dynia na słodko, ryż na słodko, kraina miodem płynąca

zupa dyniowa, zupa z dyni, dania z dynią, dania z dyni, dynia, zupa ryżowa, zupa z ryżem, zupa słodka, zupa na mleku, zupa mleczna, zupa deserowa, dynia na słodko, ryż na słodko, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
22 paź 2014

Dyniowa krajanka

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.
Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.
I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :)))


dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca* dynia- 250 g 
* mleko- 350 ml
* kasza manna- 1/2 szklanki
* cukier- 1/2 szklanki
* masło- 100 g
* bakalie- garść
* gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
* aromat pomarańczowy- 2-3 krople
* herbatniki
* czekolada gorzka + 2 łyżki mleka

Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.
Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.
Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.
Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić.
Polewą czekoladową ozdobić herbatniki.

Smacznego! :)


dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca

dyniowa krajanka, ciasto z dyni, krajanka z dyni, dynia, ciasto bez pieczenia, krajanka bez pieczenia, masa dyniowa, krem dyniowy, masa z dyni, krem z dyni, masa z kaszą manną, krem z kaszą manną, masa z kaszy manny, krem z kaszy manny, kasza manna, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
20 paź 2014

Jesienne risotto

Należę do tej grupy osób, które nie lubią jesieni za jej aurę, ale jest coś, co mnie urzeka w tej porze roku- kolory, przyjemne brązy i ciepłe czerwienie czy oranże... Piękne!
A skoro jesień za oknem, to na talerzach musi królować dynia, którą uwielbiam i 'pakuję' ją wszędzie tam, gdzie mogę :)
I dzisiaj, z dynią w roli głównej, polecam Wam risotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :)
Pyszności! :)))


risotto, danie z ryżu, risotto z grzybami, risotto z dynią, risotto jesienne, ryż, jesień, danie jesienne, kolory jesieni, dynia hokkaido, dynia* ryż risotto- 1 szklanka
* dynia- ok. 350 g
* grzyby suszone- 100 g  
* marchew- 1 średnia
* cebula- 1 szt.
* bulion warzywny- 1 litr
* sól pieprz, gałka muszkatołowa
* masło- 50 g
* olej do smażenia

Grzyby zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić.
Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.
Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.
Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.
Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.
Dusić pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu.
Wlać kolejną porcję bulionu, czekać aż wchłonie się cały płyn- tym razem bez przykrycia- i postępować tak, aż do rozlania całego bulionu.
Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wymieszać z masłem.
Posypać natką pietruszki.

Smacznego! :)


risotto, danie z ryżu, risotto z grzybami, risotto z dynią, risotto jesienne, ryż, jesień, danie jesienne, kolory jesieni, dynia hokkaido, dynia


CZYTAJ DALEJ
15 paź 2014

Zupa ryżowa z dorszem

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.
Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)
Polecam!


zupa ryżowa, ryżanka, zupa ryżowa z rybą, ryżanka z rybą, zupa ryżowa z dorszem, ryżanka z dorszem, rozgrzewająca zupa z ryżem, ryż, zupa, dorsz, ryba* bulion warzywny- 1,5l*
* marchew- 2 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* seler- 1/2 szt.
* por- biała część
* cebula- 1 szt.
* ryż- 150 g
* filet z dorsza- 130 g
* olej- do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili
* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)

Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju.
Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.
Zagotować.
Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.
Gotować do miękkości ryżu.
W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.
Posypać koprem.

Smacznego!


zupa ryżowa, ryżanka, zupa ryżowa z rybą, ryżanka z rybą, zupa ryżowa z dorszem, ryżanka z dorszem, rozgrzewająca zupa z ryżem, ryż, zupa, dorsz, ryba

* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza.

CZYTAJ DALEJ
13 paź 2014

Miętowe ciasto z białek

Dzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…
Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.
Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla kolorystycznego podkreślenia smaku mięty- który oczywiście można pominąć, ale czyż ciasto w tym kolorze nie wygląda uroczo?! :)
Jeżeli więc nie wiecie jak spożytkować białka, a macie chęć na odrobinę słodyczy, to zachęcam do tego wypieku :)


ciasto z białek, ciasto na białkach, ciasto białkowe, białka, miętowe ciasto, ciasto z miętą, mięta z czekoladą, mięta w czekoladzie, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, ciasto miętowe z polewą, błyszcząca polewaCiasto:
* białka- 200 g (około 6 szt.)
* cukier- 150 g*
* mąka- 170 g
* masło- 170 g (najlepiej klarowane)
* aromat miętowy- pół łyżeczki
* barwnik zielony- opcjonalnie

Polewa:

* czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną)
* olej- 1 łyżeczka

Ciasto:

Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Masło roztopić w rondelku i ostudzić.
Zimne białka ubijać na pianę, w połowie ubijania wsypać cukier, a pod koniec mąkę.
Wlać przestudzone, stopione masło, wymieszać ponownie całość do połączenia się składników i przelać do formy (u mnie to podłużne forma o długości ok. 25 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec 45-50 minut.

Polewa:

Połamaną czekoladę wrzucić do małego rondelka, wlać 1 łyżeczkę oleju i- na parze- rozpuścić.
Lekko przestudzić i ozdobić ciasto.

Smacznego! :)



ciasto z białek, ciasto na białkach, ciasto białkowe, białka, miętowe ciasto, ciasto z miętą, mięta z czekoladą, mięta w czekoladzie, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, ciasto miętowe z polewą, błyszcząca polewa

ciasto z białek, ciasto na białkach, ciasto białkowe, białka, miętowe ciasto, ciasto z miętą, mięta z czekoladą, mięta w czekoladzie, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, ciasto miętowe z polewą, błyszcząca polewa

* jeżeli do polewy wykorzystacie gorzką czekoladę, to warto dosypać więcej cukru, ja wtedy wsypuję do ciasta 170 g.

CZYTAJ DALEJ
4 paź 2014

Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)
Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora!
Należy wiedzieć, że :
* idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut!
* gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor,
 * z dodatkiem mleka, które wspomaga wchłanianie wapnia,
* nacina się głąba na krzyż- pozbędziemy się goryczy, 
* gotujemy w odkrytym garnku, by ulotniły się gazy.
Proste, prawda?! :)
Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych  pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.
Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))


gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,
porcja dla 3-4 osób:
* brukselka- 400 g
* makaron- 150 g
* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.
* pomidorki koktajlowe- 100 g
* pestki dyni i sezam- garść
* olej do smażenia
* pieprz, sól, cukier, mleko
* szczypiorek- do ozdoby

Brukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.
Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż.
Zagotować wodę ( wlać tyle, by zakrywała brukselkę), wrzucić brukselkę, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut.
W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni.
Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników.
Doprawić solą, pieprzem, posypać pestkami dyni i sezamem.
Podawać natychmiast.

Smacznego! :)

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,

gotowanie brukselki, jak gotować brukselkę, brukselka na ciepło, sałatka z brukselką, brukselka na obiad, brukselka z mięsem, brukselka z warzywami, smażona brukselka,


CZYTAJ DALEJ
3 paź 2014

Cynamonowy placek z manny ze śliwkami

Aż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!
Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna na jogurcie!
Wariacji smakowych może być mnóstwo: z bakaliami, czekoladą (moja ulubiona wersja), owocami sezonowymi, mrożonymi, kruszonką, a nawet z samą bitą śmietaną- z każdym z tych dodatków (przerobiłam prawie wszystkie ;)) smakuje zawsze genialnie!
Placek jest zwarty, wilgotny, bardzo dobrze się go kroi, przede wszystkim jest banalanie prosty w przygotowaniu, no i tani- jak przysłowiowy- barszcz! :)
Kasza manna, jogurt, jajko, cukier, śliwki, 35 minut pieczenia i placek gotowy!
Ach, czyż to nie cudowny wypiek?! :)))


placek z kaszy manny, ciasto z kaszy manny, placek na kaszy mannie, placek ze śliwkami, ciasto ze śliwkami, ciasto z owocami, placek z owocami, ciasto bez mąki, pieczona kasza manna, kasza manna na jogurcie* kasza manna- 1 szklanka
* jogurt- 1 szklanka
* jajko- 1 szt.*
* cukier- 1/2 szklanki
* cynamon- 1 lekko czubata łyżka
* śliwki- około 15 sztuk

Dodatkowo:
* masło
* kasza manna

Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Wymyć śliwki i przekroić na pół.
Kaszę mannę, cukier, i cynamon wsypać do miski.
Wlać jogurt, dodać żółtko, wymieszać łyżką i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia kaszy.
Ubić białko i delikatnie wmieszać w masę.
Małą, okrągłą formę wysmarować masłem, obsypać kaszą manną i przelać do niej ciasto.
Na wierzchu ułożyć śliwki i piec przez 35 minut.

Smacznego! :)


placek z kaszy manny, ciasto z kaszy manny, placek na kaszy mannie, placek ze śliwkami, ciasto ze śliwkami, ciasto z owocami, placek z owocami, ciasto bez mąki, pieczona kasza manna, kasza manna na jogurcie

placek z kaszy manny, ciasto z kaszy manny, placek na kaszy mannie, placek ze śliwkami, ciasto ze śliwkami, ciasto z owocami, placek z owocami, ciasto bez mąki, pieczona kasza manna, kasza manna na jogurcie

* post edytowany, wcześniej nie dopisałam jajka… Wybaczcie ;)
CZYTAJ DALEJ
TOP