6 sty 2015

Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem

Imbir , jakże cudowna to przyprawa, która jest nie tylko skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka).
Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.
Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.
Do gorącej herbatki, jak znalazł! :)


ciasto imbirowe, ciasto z imbirem, wypieki z imbirem, imbir, kraina miodem płynąca, lukier cytrynowy, lukier do ciastaCiasto:
* mąka- 300 g
* cukier brązowy- 180 g
* jajka- 2 szt.
* masło- 180 g
* mleko- 120 ml
* suszony imbir- 1,5 łyżeczki
* imbir kandyzowany- 45 g
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* soda- 1 łyżeczka

Lukier:
* cukier puder- 1/2 szklanki
* sok z cytryny- 2 łyżeczki

Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir.
W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, kremową masę i wbijać jajka po kolei, nie przerywając miksowania.
Stopniowo dodawać mieszankę z mąki, a na końcu wlać mleko i kandyzowany imbir, całość dokładnie wymieszać.
Przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i piec przez około 35-40 minut, aż wbita wykałaczka po wyjęciu będzie sucha.
Zostawić w formie do wystudzenia przez 10 minut, a następnie zostawić do całkowitego wystudzenia na kracie.

Lukier:
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę.

Smacznego! :)

ciasto imbirowe, ciasto z imbirem, wypieki z imbirem, imbir, kraina miodem płynąca, lukier cytrynowy, lukier do ciasta

ciasto imbirowe, ciasto z imbirem, wypieki z imbirem, imbir, kraina miodem płynąca, lukier cytrynowy, lukier do ciasta

























8 komentarzy

  1. Wygląda znakomcie! :)
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ucierane ciasta. Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir spowoduje że ciasto będzie bardzo wyraziste w smaku - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się takie ciasto imbirowe:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie. Uwielbiam imbir, ale nigdy nie dodawałam go do wypieków, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Imbirowe ciasta chętnie przyjmę pod swój dach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Imbir i cytryna to to, co kocham najbardziej :) Do herbatki będzie idealne!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie idealne, bo imbir wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP