20 sty 2015

Klasyczny sernik waniliowy

Klasyczny sernik twarogowy bez spodu, czyli najprostszy z najprostszych, który króluje na stole na każdej uroczystości rodzinnej- począwszy od stycznia, a skończywszy na grudniu :)
Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :)
Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą.
Ja od razu się przyznam, że za sernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, jeżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu.


sernik pieczony, sernik waniliowy, sernik budyniowy, sernik z budyniem, sernik z malinami, sernik z czekoladą, sernik z owocami, maliny, polewa czekoladowa, czekolada, ciasto budyniowe, ciasto z budyniem, ciasto z owocami, ciasto z twarogiem, ciasto z serem, klasyczny sernik, najprostszy sernik, sernik wiedeński,, kraina miodem płynącaSernik:
* twaróg- 1 kg
* masło- 100 g
* budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru)
* jajka- 5 szt.
* cukier- 1 szklanka
* wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy
* płatki migdałowe- 50 g

Dodatkowo:
* maliny- 200 g
* płatki migdałowe- 20 g
* czekolada- 100 g
* olej- 1 łyżka

Sernik:
Piekarnik nastawić na 170 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii.
Wbić jajka, przełożyć ser (wcześniej zmielony 3-krotnie) oraz proszek budyniowy i całość wymieszać- krótko, tylko do połączenia składników.
Do masy dodać płatki migdałowe i wmieszać je łyżką.
Masę przelać do kwadratowej formy 24x24 cm (lub okrągłej o wymiarach 24 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia-tylko dno.
Piec dóra-dół przez około 60-70 minut (sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, w razie przypiekania góry przykryć folią aluminiową).
Uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Dodatkowo:
Czekoladę roztopić wraz z olejem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać górę sernika.
Ozdobić płatkami oraz malinami.

Smacznego! :)


sernik pieczony, sernik waniliowy, sernik budyniowy, sernik z budyniem, sernik z malinami, sernik z czekoladą, sernik z owocami, maliny, polewa czekoladowa, czekolada, ciasto budyniowe, ciasto z budyniem, ciasto z owocami, ciasto z twarogiem, ciasto z serem, klasyczny sernik, najprostszy sernik, sernik wiedeński,, kraina miodem płynąca

sernik pieczony, sernik waniliowy, sernik budyniowy, sernik z budyniem, sernik z malinami, sernik z czekoladą, sernik z owocami, maliny, polewa czekoladowa, czekolada, ciasto budyniowe, ciasto z budyniem, ciasto z owocami, ciasto z twarogiem, ciasto z serem, klasyczny sernik, najprostszy sernik, sernik wiedeński,, kraina miodem płynąca

sernik pieczony, sernik waniliowy, sernik budyniowy, sernik z budyniem, sernik z malinami, sernik z czekoladą, sernik z owocami, maliny, polewa czekoladowa, czekolada, ciasto budyniowe, ciasto z budyniem, ciasto z owocami, ciasto z twarogiem, ciasto z serem, klasyczny sernik, najprostszy sernik, sernik wiedeński,, kraina miodem płynąca

sernik pieczony, sernik waniliowy, sernik budyniowy, sernik z budyniem, sernik z malinami, sernik z czekoladą, sernik z owocami, maliny, polewa czekoladowa, czekolada, ciasto budyniowe, ciasto z budyniem, ciasto z owocami, ciasto z twarogiem, ciasto z serem, klasyczny sernik, najprostszy sernik, sernik wiedeński,, kraina miodem płynąca

8 komentarzy

  1. Wygląda samkowicie! Serników NIGDY dość, mogę je jeść w każdej postaci, byleby były bez rodzynek!:)D Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda - po prostu cudo ! Gdybym miała ser w lodówce, chyba bym się nie oparła !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię wszystkie serniki :) Już widzę, że ten polubiłabym bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP