13 sty 2015

Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym

Wariacji na temat semifreddo (czyli lodowy deser/tort na wpół zamrożony, tu w wersji straciatella) jest wiele, moja wersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem czekoladowych wiórków i ułożone między czekoladowym spodem, a warstwą kremówki.
Spód jest mięsisty, ale nie ciężki, warstwa semifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek, czyli dłużej można delektować się tym wybornym deserem :)
Doskonałym dopełnieniem jest ciepły sos owocowy, dzięki któremu tort nabiera temperatury, przez co delikatnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją 'lodową' strukturę.
Dla mnie- dodatkowo- jest to wyjątkowy tort, nie tylko w smaku, ale też dlatego, że tworzony dla Taty, a przy okazji doceniony przez jury w konkursie organizowanym przez Food & Friends (link do strony) i nagrodzony cudownym Thermomixem TM5!!! :)))


semifreddo, lodowy tort, lodowe ciasto, lody straciatella, lodowa straciatella, semifreddo straciatella, deser lodowy, zimny deser, zimny tort,  tort na walentynki, wyjątkowy tort, kraina miodem płynąca, food&friends, food & friends magazyn, thermomixCzekoladowy spód:
* mąka- 120 g
* cukier- 100 g
* masło- 90 g
* śmietana 12%- 120 ml
* jajko- 1 szt.
* kakao- 2 czubate łyżki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* aromat waniliowy- 4-5 kropli

Semifreddo:
* mascarpone- 100 g
* kremówka- 150 g
* cukier- 2 łyżki
* czekolada gorzka- 2 kostki

Sos owocowy:
* owoce- 250 g
* cukier- 1 łyżka
* woda- 1/4 szklanki
* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* kremówka- 100 g

Czekoladowy spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać.
Do masy maślanej dodawać partiami przesianą mieszankę mączną i śmietanę- na przemian.
Gotową masę przełożyć do keksówki (lub małej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Semifreddo:
Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę.
Dodać mascarpone oraz pokruszoną/startą czekoladę i całość wymieszać.

Sos owocowy:
Świeże owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, by puściły sok (owoce zamrożone odmrozić).
Kiedy już puszczą sok, zagotować, następnie zagęścić mieszanką z mąki ziemniaczanej z wodą.

Składanie:
Czekoladowy spód przełożyć do foremki- w której się piekł- wyłożonej folią aluminiową lub folią przeźroczystą.
Następnie ułożyć warstwę z masy mascarpone i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Przed podaniem ubić kremówkę, wyciągnąć deser z zamrażalnika, ozdobić kremówką, polać ciepłym sosem i podawać.

Smacznego! :)

semifreddo, lodowy tort, lodowe ciasto, lody straciatella, lodowa straciatella, semifreddo straciatella, deser lodowy, zimny deser, zimny tort,  tort na walentynki, wyjątkowy tort, kraina miodem płynąca, food&friends, food & friends magazyn, thermomix

semifreddo, lodowy tort, lodowe ciasto, lody straciatella, lodowa straciatella, semifreddo straciatella, deser lodowy, zimny deser, zimny tort,  tort na walentynki, wyjątkowy tort, kraina miodem płynąca, food&friends, food & friends magazyn, thermomix

11 komentarzy

  1. wielkie gratulacje! Pozdrawiam laureatkę i Tatę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matkooo czysta rozpusta. Uwielbiam takie ciepło-zimne połączenia.
    Gratuluję wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie :) Gratuluję i podziwiam Twoje słodkie cudo na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Poproszę o kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda bajecznie :)
    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Ależ pyszności! :)
    Gratuluję wgranej!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytam semifreddo i biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można mrozić dłużej niż 6 godzin?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP