23 sty 2015

Orzechowy pudding chia

Tyle się naczytałam o tych 'magicznych' ziarenkach (że są mega zdrowe, bo zawierają dużo *błonnika- wspomaga odchudzanie, *wapnia- dla mocnych kości, *magnezu- dostarcza energii, poprawia pamięć oraz koi nerwy, *omega-3- wzmacnia odporność, czyli coś dla zdrowia ciała i umysłu), że w końcu i ja pokusiłam się o kupno :)
Przepisów z chia na internecie jest mnóstwo, a ja swoją przygodę zaczynam od puddingu na mleku ryżowym o smaku orzechowo-migdałowym (jak dla mnie rewelacyjny smak, najsmaczniejsze ryżowe jakie piłam!) i dodatkowo wzmocniłam smak mieszanką orzechową.
Same ziarenka są bez smaku więc ważne są dodatki oraz to, aby były moczone w smakowym mleku (może być również krowie z dodatkiem np.: wanilii czy cynamonu), albo doprawić już gotowy deser- inaczej pudding będzie nijaki w smaku.
Moim najulubieńszym deserem chia nie będzie, ale na pewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :)


chia, ziarenka chia, pudding z chia, deser z chia, zdrowy deser, kraina miodem płynąca, deser na mleku ryżowym, pudding na mleku ryżowym, mleko ryżowe orzechowe, deser z orzechami, krokant z orzechów, dukkah* mleko roślinne- 2/3 szklanki 
* chia- 2 łyżki
dukkah- 2 łyżeczki
* syrop z agawy- 1 łyżeczka
* kilka orzechów laskowych- do ozdoby

Ziarenka chia zalać mlekiem migdałowym i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej zostaną, tym bardziej będą 'żelkowate', ja zostawiam na całą noc).
Po wyjęciu wymieszać z syropem z agawy i udekorować dukkah.

Smacznego! :)


chia, ziarenka chia, pudding z chia, deser z chia, zdrowy deser, kraina miodem płynąca, deser na mleku ryżowym, pudding na mleku ryżowym, mleko ryżowe orzechowe, deser z orzechami, krokant z orzechów, dukkah

chia, ziarenka chia, pudding z chia, deser z chia, zdrowy deser, kraina miodem płynąca, deser na mleku ryżowym, pudding na mleku ryżowym, mleko ryżowe orzechowe, deser z orzechami, krokant z orzechów, dukkah

7 komentarzy

  1. Genialny pudding! :)
    Prezentuje się niezwykle apetycznie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda, świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jeszcze poszukuję idealnego smaku dla nasion chia - póki co wygrywa wersja kakaowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram się za chia i zabieram i zabrać nie mogę. Wygląda super. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Pudding zapowiada się przepysznie, ale jeszcze bardziej spodobał mi się przepis na mieszankę dukkah - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP