2 lut 2015

Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego.
Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki.
Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację w słodką i wyborną ucztę- a Walentynki już niedługo więc zapisujcie przepis! ;) 
Deser ten startował w konkursie na serwisie gotujmy.pl i... Kitchen Aid w najpiękniejszym (wiadomo, jak sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :)))


clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,3-4 porcje:
* mąka pszenna- 130 g
* cukier trzcinowy- 100 g
* jajka- 4 szt.
* kremówka- 4 czubate łyżki
* wiśnie- 200 g
* laska wanilii- 1 szt.
* płatki migdałowe- 30 g
* szczypta soli

Dodatkowo:
* masło- 1 łyżka
* cukier puder- do oprószenia

Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, a białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
Do masy żółtkowej dodać laskę wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą.
Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy.
Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
Piec 35 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)

clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,

clafoutis, deser z francji, francuski deser, owoce w cieście, owoce zapiekane w cieście, owoce pod ciastem, ciasto z owocami, deser z owocami, ciasto z wiśniami, deser z wiśniami, wiśnie w cieście, kraina miodem płynąca, deser na walentynki, kolacja we dwoje, deser na kolację, przepis walentynkowy, kitchen aid, gotujmy.pl, konkurs,

8 komentarzy

  1. Jestem milion razy na TAK :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, aż tak lubisz ten deser?! :) Prawda, że jest przepyszny? :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. OOoo CIEKAWY PRZEPIS;) UWIELBIAM WIŚNIE.. A JA ZAPRASZAM NA ''WIŚNIOWY TORCIK CZEKOLADOWY'' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglada i elegancko zaserwowano, aż chciałoby sie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje! Zasłużona wygrana za tak pyszny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser wygląda znakomicie :)
    Gratuluję wygranej :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP