21 lut 2015

Cytrynowa Delicja

Banalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :) 
Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek.
Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :)


ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynącaBiszkopt: 
* jajka- 5 dużych szt.
* mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* cukier waniliowy- 1 opakowanie
* budyń waniliowy- 2 opakowania

Dodatkowo:
* galaretka cytrynowa- 4 opakowania
* woda- 1,2 l
* 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki*
* czekolada mleczna- 100 g
* kremówka- 2 czubate łyżki
* 'mini-rurki'- do ozdobienia**
* herbata do nasączenia

Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę.
Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy.
Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając.
Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy.
Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut.
Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Dodatkowo:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem).
W rondelku, na parze, roztopić czekoladę z dodatkiem kremówki, lekko przestudzić i wylać na galaretkę.
Ozdobić mini rurkami i włożyć do lodówki.

Smacznego! :)


ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynąca

ciasto cytrynowa delicja, ciasto z cytrynową galaretką, galaretka cytrynowa, ciasto biszkoptowe, biszkopt na budyniach, biszkopt z budyniem, ciasto cytrynowe, ciasto z dżemem, dżem cytrynowy, dżem Owocowa Rozkosz, rurki na torcie, rurki do ozdoby, słodkie ozdoby na ciasto, Słodki Świat, kraina miodem płynąca

Wpis zawiera lokowanie produktu:
www.owocowarozkosz.pl
** www.slodkiswiat.com

10 komentarzy

  1. nigdy jeszcze nie widziałam taaaakiej grubej galaretki na cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda ta galaretka ;) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. patrząc na to ciasto nie dziwie się że nazywa się delicja.. :) Piękne !!

    OdpowiedzUsuń
  4. to co przykuwa uwagę to cudowne zdjęcia..ach! a ciasto też niczego sobie...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne to ciasto, prawdziwa delicja. Galaretka wygląda super, ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda! :) Już ją uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda fantastycznie :) po prostu cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie! Z cytrynową galaretką chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP