27 mar 2015

Babka Malibu z truskawkami

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku.
Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best! :)
Nie może jej zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste okazje (np. upieczona w keksówce czy blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem!
Polecam!!!

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

Babka:
* masło- 250 g
* mąka pszenna- 200 g
* mąka ziemniaczana- 100 g
* cukier trzcinowy- 170 g
* jajka- 4 szt.
* likier Malibu- 250 ml
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* truskawki mrożone- około 150 g

Lukier:
* cukier puder- 4 łyżki*
* sok truskawkowy- 2 łyżki

Dodatkowo:
* wiórki kokosowe- do ozdoby


Babka:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru).
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu.
Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia,  przesiać do masy i delikatnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę.
Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki.
Piec około 60 minut.
Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić na kratce.

Lukier:
2 łyżki soku powstałego z odmrożenia truskawek wymieszać z cukrem pudrem i polać babkę.

Smacznego! :) 

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

* zbytnio nie przepadam za lukrem więc zrobiłam wersję 'light'- jeżeli lubicie gęsty i przesłodzony lukier, to wystarczy dodać 3-4 łyżki pudru więcej, niż w przepisie.

4 komentarze

  1. A ja tak bardzo lubię malibu ;-) mniam i jak babka ma to coś to poproszę... Ciekawy i fajny przepis
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda, babeczka pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna jest Twoja babka! *.*
    Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie, musiała smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP