9 mar 2015

Dhal z soczewicy z maślanym ryżem

Dhal to wegetariańska, rozgrzewająca i syta potrawa wywodząca się z Indii, którego głównym składnikiem są strączki- u mnie jest to soczewica, wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak.
Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą, ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem.
Danie treściwe, bogate w smaku, bardzo proste i naprawdę niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować!
Polecam!

dhal po indyjsku, dhal z soczewicy, zupa dhal, danie indyjskie, zupa z soczewicy, soczewica, zupa z mlekiem kokosowym, zupa z mleczkiem kokosowym, mleko kokosowe, zupa indyjska, kraina miodem płynąca

* soczewica czerwona- szklanka
* woda- 800 ml
* cebula- 1 duża sztuka
* imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
* czosnek- 2 ząbki
* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki
* mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta
* limonka- sok z 1 szt.
* oliwa do smażenia
* mleko kokosowe- 200 ml
* ryż brązowy- 100 g
* masło- spora łyżka

Soczewicę wrzucić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Jak wywar zaczyna się gotować, odkryć garnek, zdjąć szumowiny, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować około 20 minut.
W międzyczasie na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulkę, a po około 2 minutach dodać sprasowany czosnek oraz starty imbir, całość wymieszać i przesmażyć przez kolejne 2 minuty.
Mieszankę przełożyć do gotującej się soczewicy.
2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się soczewicy dodać suszoną kolendrę oraz suszoną miętę.
Tuż przed podaniem skropić sokiem z limonki, polać mleczkiem kokosowym i wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem połączonym z masłem.

Smacznego! :)


dhal po indyjsku, dhal z soczewicy, zupa dhal, danie indyjskie, zupa z soczewicy, soczewica, zupa z mlekiem kokosowym, zupa z mleczkiem kokosowym, mleko kokosowe, zupa indyjska, kraina miodem płynąca

6 komentarzy

  1. Super to jest, nie jadłam ale może się skuszę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam aromatyczne dhal, w sezonie zimowym bardzo często pojawia się na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP