30 mar 2015

Marynowane jajka z pastą z tuńczyka

Jajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z majonezem- też smakują wybornie :)
Tak piękne jajka na pewno będą ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy.
Inspiracją był przepis z bloga Anyżkowo :)

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

Jajka:
* jajka- 6 szt.
* koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 2 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* szczypta soli

Pasta z tuńczyka:
* żółtka- 6 szt.
* tuńczyk- mała puszka
* majonez- 2 łyżki
* szczypior- wedle uznania
* sól, pieprz, szczypta suszonej papryczki chili

Jajka:
Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupki.
Przełożyć do garnuszka, zalać koncentratem, doprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Przekroić na pół.

Pasta z tuńczyka:
Z jajek wydrążyć żółtka i połączyć je z odcedzonym oraz rozdrobnionym tuńczykiem, pokrojonym szczypiorem i majonezem.
Całość doprawić, wymieszać i napełnić wgłębienie po żółtku.

Smacznego! :)

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

10 komentarzy

  1. Ślicznie się prezentują:) A pasta z tuńczyka doskonale do nich pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pięknie wygląda :) a zestawienie zapowiada się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorem rzeczywiście zachwycają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i świąteczne tak bardzo że nie może zabraknąć ich na świątecznym stole jak również i życzeń wszystkiego najlepszego, radości wiele i rodzinnej atmosfery pod tym wpisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję najmocniej! :) Również życzę dużo uśmiechu i radości przy świątecznym stole :)

      Usuń
  5. Cudowne zdjęcia !
    Jajka wyglądają niezwykle smakowicie !

    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają tak pięknie- dzięki Twojemu przepisowi! :) Dziękuję, również życzę wspaniałych chwil przy świątecznym stole! :)

      Usuń
  6. Jaka wyglądają wyśmienicie, zastanawia mnie czy bardzo zmieniają smak? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie czuć marynatę- jednak nie jest ona przeważająca w smaku- a nadaje tylko ciekawego charakteru potrawie. Również pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP