Aromatyczne pieczarki po tajsku- z mlekiem kokosowym

Myślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki w mleku kokosowym jest mnóstwo, nawet u samej Nigelli gości to połączenie!
Ach, i weź tu człowieku wymyśl coś nowego, kreatywnego, coś, czego jeszcze nie było... chyba się nie da! ;)
A co do samego dania, to jest ono zaskakujące i aromatyczne za sprawą świeżego imbiru, kolendry, czosnku, chili oraz mleka kokosowego.
Smaki fantastycznie współgrają ze sobą, tworząc harmonijną i wyśmienitą całość, o której przygotowanie warto się pokusić :)

pieczarki po tajsku, pieczarki w mleku kokosowym, duszone pieczarki, danie z pieczarkami, danie z mlekiem kokosowym, kuchnia tajska, danie tajskie, kraina miodem płynąca


* małe pieczarki- 400 g
* cebula- 1 duża
* czosnek- 3 ząbki
* mleko kokosowe- 400 ml
* świeża kolendra- 3-4 łodyżki
* imbir- 1 łyżeczka
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* ryż brązowy- 100 g

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir, całość podsmażyć około 1 minutę.
Pieczarki umyć, przekroić na pół i dodać do cebuli, podsmażyć 2-3 minuty i wlać mleko kokosowe.
Całość dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości pieczarek (około 15-20 minut).
Odkryć, jeżeli sos nie jest odpowiednio gęsty, to należy go odparować przez chwilę.
Doprawić solą, pieprzem i papryczką chili oraz posypać świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem.

Smacznego! :)

pieczarki po tajsku, pieczarki w mleku kokosowym, duszone pieczarki, danie z pieczarkami, danie z mlekiem kokosowym, kuchnia tajska, danie tajskie, kraina miodem płynąca

Pieczarkowy Tydzień 2015

10 komentarzy

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Ostatnio robiłam kurczaka po tajsku, bardzo mi posmakował, więc pieczarki po tajsku też wypróbuję. A z google tak to już jest.. moje pomysły także ciągle podkrada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, no tak, wszędobylski Pan G. ;) Wypróbuj i daj znać czy tak samo dobrze smakował jak kurczak? :)

      Usuń
  2. o rety, o rety, o rety! jestem zauroczona Twoim daniem! skorzystam, jeśli się nie obrazisz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo! :) Mam nadzieję, że również po spróbowaniu będziesz zauroczona tymi pieczarami! :) Mnie i rodzinie smakowało bardzo!

      Usuń
  3. Chyba już wszystko wymyślono ;) ale to nie powód, by myśleć dalej nad nowymi smakami. Z chęcią zjadłabym pieczarki w Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się bardzo apetycznie. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :) Kończy się jutro już niestety.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się apetycznie.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko. Jutro zrobię ponieważ potrawa ta zawiera wszystkie moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko. Jutro zrobię ponieważ potrawa ta zawiera wszystkie moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń