30 kwi 2015

Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :)
Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o zaskakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość.
Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad.
Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :)

klopsy wołowe, klopsy z wołowiny, klopsiki z mięsa wołowego, klopsiki mięsne, pulpeciki wołowe, pulpeciki z mięsa, pulpeciki mięsne, pulpety wołowe, pulpety z wołowiny, pulpety mięsne, sałatka z fasolką szparagową i orzechami włoskimi, fasolka szparagowa z orzechami, cytrynowy sos do sałatki, słodki sos do sałatki, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

Klopsiki:
* wołowina- 300 g 
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* płatki owsiane- 1 łyżka
* sól, pieprz, suszona chili- do smaku
* wywar warzywny- 300 ml
* listek laurowy, ziele angielskie

Dodatkowo:
* zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze)
* orzechy włoskie- 8 sztuk
* dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki*
* papryczka chili- kilka krążków
* świeży imbir- 1/3 łyżeczki
* masło klarowane- do smażenia

Klopsiki:
Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego i ziela.
Gotować, na małym ogniu, około 15 minut.

Dodatkowo:
W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk.
Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości.
Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje.

Smacznego! :)

klopsy wołowe, klopsy z wołowiny, klopsiki z mięsa wołowego, klopsiki mięsne, pulpeciki wołowe, pulpeciki z mięsa, pulpeciki mięsne, pulpety wołowe, pulpety z wołowiny, pulpety mięsne, sałatka z fasolką szparagową i orzechami włoskimi, fasolka szparagowa z orzechami, cytrynowy sos do sałatki, słodki sos do sałatki, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

Wpis zawiera lokowanie produktów:
* dżem niskosłodzony z cytryn- Owocowa Rozkosz

2 komentarze

  1. Zakochałam się w takich klopsikach :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP