8 kwi 2015

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem

Przepis, kiedyś, gdzieś zauważony i zapomniany... do dziś i... od dziś będzie często serwowany moim domownikom- w różnych kombinacjach- jest tak smaczny :)
Jeżeli więc jesteście w posiadaniu miękkiego i dojrzałego awokado (to ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad.
Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem w towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :)


pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca

Porcja dla 2 osób:
* awokado- 2 szt.
* jajko- 4 małe szt.
* tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g
* sól, pieprz, papryczka chili
* mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska
* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
* rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Zagłębienie po pestce nieco powiększyć, najlepiej łyżką.
Awokado ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbić jajko, wyłożyć tuńczykiem i doprawić.
Na tej samej blaszce wyłożyć mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione.
Piec 17-20 minut.

Smacznego! :)


pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca

pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca


W parze ze zdrowiem

4 komentarze

  1. Danie dla mnie - uwielbiam awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię takie z jajkami przepiórczymi, bo mi zostały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, jajka przepiórcze idealnie 'wpasują' się w zagłębienie!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP