1 kwi 2015

Wielkanocna Babka - sękacz

Sękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto w przekroju przypomina słoje w pniu drzewa.
Tradycyjnie sękacz wypieka się na obracanym rożne, a z każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'.
Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu.
Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :)

sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

Sękacz:
* masło- 250 g
* jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka)
* cukier puder- 150 g
* mąka pszenna- 70 g
* mąka ziemniaczana- 70 g
* zmielone migdały- 70 g
* aromat rumowy- 1 łyżeczka

Polewa czekoladowa:
* czekolada mleczna- 100 g
* czekolada gorzka- 50 g
* mleko- 3 łyżki
* olej- 1 łyżka

Sękacz:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać.
Na koniec do masy dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik).
Do formy na babkę (średnica 25 cm), uprzednio wysmarowaną masłem i obsypaną mąką,  wlać 4 łyżki** jednej warstwy, wstawić do piekarnika i piec (funkcja termoobieg, grzanie tylko góra) przez 8 minut (wierzch powinien się zarumienić).
Wyjąc z piekarnika, wlać 4 łyżki kolejnej warstwy i znowu piec przez 8 minut.
Do kolejnych warstw dodawać 1 łyżkę ciasta więcej (wiąże się to z rozszerzaniem foremki, a warstwy będą takiej samej grubości, czyli tj. 1 warstwa zielona i żółta- 4 łyżki, 2 warstwa- 5 łyżek), a czas pieczenia się nie zmienia.
Gotowe ciasto zostawić w szeroko uchylonym piekarniku przez około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce.

Polewa:
Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, wlać mleko i na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Połączyć z olejem i lekko przestudzić.
Polać ciasto.

Smacznego! :)


sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

* przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki 'Kuchnia Polska
** moja forma na babkę jest dosyć szeroka- 25 cm- a tym, którzy mają węższą foremkę proponuję zmniejszyć ilość wlewanego ciasta, o jedną łyżkę mniej, no chyba, że chcecie się pobawić i zrobić cienkie warstwy, wtedy zacząć zabawę od 2 łyżek ciasta :)

2 komentarze

  1. Świetnie wygląda takie kolorowe! Sękacz jedyny w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP