20 maj 2015

Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem

Bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem.
Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :)
Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :)
Warto więc mieć takie ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :)


ciasto francuskie, wypieki z ciasta francuskiego, ciasteczka francuskie, ciastka francuskie, ciasteczka francuskie z rabarbarem, ciasto francuskie z rabarbarem, słodka przekąska, chrupiące ciastka, ciastka z owocami, kraina miodem płynąca

* ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie
* rabarbar- 3-4 łodygi
* cukier trzcinowy muscovado- do posypania
* cynamon- do posypania
* jajko- 1 szt.

Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość wedle uznania).
Rabarbar pokroić na kawałki mniejsze o 1 cm od wykrojonych kwadratów, a następnie przekroić wzdłuż (czyli na cieńsze paski).
Na kwadratach z ciasta poukładać plasterki rabarbaru (skórą do dołu), posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem oraz cynamonem i piec przez 18-20 minut.

Smacznego! :)


ciasto francuskie, wypieki z ciasta francuskiego, ciasteczka francuskie, ciastka francuskie, ciasteczka francuskie z rabarbarem, ciasto francuskie z rabarbarem, słodka przekąska, chrupiące ciastka, ciastka z owocami, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Piękne są, takie na dwa razy do zjedzenia:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, klasyczne połączenie. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP