15 maj 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :)))
W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką.
Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :)
Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte i... wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :)

ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, wypieki z rabarbarem, rabarbar, cynamonowa kruszonka, kruszonka do ciasta, kraina miodem płynąca, ciasto drożdżowe bez jajek, ciasto bez jajek

Ciasto:
* mąka jasna orkiszowa- 500 g
* mleko- 250 ml
* cukier- 100 g
* masło- 50 g
* drożdże suche- 10 g
* wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)

Kruszonka:
* mąka jasna orkiszowa- 75 g
* cukier- 35 g
* masło- 35 g
* cynamon- 1 łyżka

Dodatkowo:
* rabarbar- 380 g
* cukier puder- do posypania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i drożdżami.
Mleko przelać do garnuszka, dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła.
Mleczną mieszankę trochę ostudzić i przelać do miski z mąką.
Dokładnie wyrobić, najlepiej hakiem, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze odchodziło od brzegów miski.
Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut.
Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około 15-20 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec przez 15-20 minut.

Kruszonka:
Miękkie masło połączyć z mąką, cukrem oraz cynamonem i wyrobić ręcznie do żądanej wielkości.

Smacznego! :)

ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, wypieki z rabarbarem, rabarbar, cynamonowa kruszonka, kruszonka do ciasta, kraina miodem płynąca, ciasto drożdżowe bez jajek, ciasto bez jajek

6 komentarzy

  1. Drożdżowe uwielbiam. A jeszcze zdrowsze - orkiszowe - mega dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho i jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz na myśli mąkę, to kompletnie nie drażni podniebienia :) Cudownie pachnie drożdżami i cynamonem, słodycz ciasta równoważona jest kwaśnym rabarbarem i ogólne wrażenia smakowe- bardzo dobre :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. witam, a jakie proporcje w przypadku naturalnych drożdży, czytałam, że te suszone to jednak nie zachowują takiej zawartości witamin jak świeże. Młoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! W przypadku drożdży świeżych jest zasada taka, że podwajamy ich ilość względem suchych, czyli w przypadku tego ciasta należy użyć 20 g drożdży świeżych.
      Jednak wtedy należy pamiętać o przygotowaniu rozczynu: w miseczce umieścić drożdże, zasypać je cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Rabarbar i cynamon to świetne połączenie- u mnie dziś na stole także gościło ciasto waniliowe z musem rabarbarowym i kruszonka cynamonową, tyle, że jogurtowe a nie drożdżowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP