1 maj 2015

Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi (jedynie trzeba poczekać z ich konsumpcją), a jeżeli postaramy się o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :)
Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :)
Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;)
Polecam!

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

Budyń:
* sok Kubuś- 900 ml
* budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania
* masło- 150 g
* cukier trzcinowy- 3 łyżki 

Dodatkowo:
* herbatniki- około 30 szt.
* kremówka- 350 ml
* wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada)

Budyń:
2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować.
W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy.
Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania.

Składanie:
Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową.
Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego! :)

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

Wpis zawiera lokowanie produktu:
* wiórki ciemne- Słodki Świat

15 komentarzy

  1. Twoja wersja zdecydowanie bardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto! *.*
    Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba, przepis już zapisany:)) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takiego ciasta :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę podać wymiary blaszki :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    właśnie dziś będę je robić. Jutro córeczka kończy 2 lata. W Klubie Malucha, gdzie chodzi zawsze są torty i chciałam coś innego jej upiec, a przy okazji, by było pod dzieci. Ona uwielbia Kubusia :) a ostatnio mam problem ze znalezieniem czasu - ta wersja bez pieczenia na herbatnikach jest idealna :) ile ciasto powinno odstać w zimnie?

    Pozdrawiam!

    mollisia@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Myślę, że minimum 3 godziny ciasto powinno 'siedzieć' w lodówce, wtedy masa kubusiowa i kremówka odpowiednio stężeją. Jeżeli jednak w Klubie nie ma lodówki, to zalecam dodanie usztywniacza w postaci galaretki owocowej (do masy) i żelatyny (do kremówki)- inaczej wszystko się rozpłynie.
      Do masy kubusiowej, od razu po przygotowaniu masy wsypać galaretkę i wymieszać, a jeżeli chodzi o kremówkę, to należy 2 łyżeczki żelatyny zalać około 100 ml wody, zostawić do napęcznienia na kilka minut, podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia, lekko ostudzić i wymieszać z ubitą kremówką.
      W taki wydaniu Kubuś będzie sztywny, a przy tym nie straci na smaku :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź! :)
      Na szczęście mają tam lodówkę, więc ciasto nie powinno się rozpłynąć - zwłaszcza, że jeśli nie muszę, nie lubię usztywniać ciast "sztucznie", bo nie lubię, by masy są zbyt sztywne... ale na przyszłość to świetna wskazówka.
      Dziękuję! :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie Przymierzam sie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesli chodzi o mase kubusiowa, wyszla mi taka galaretowata konsystencja:/ nie jestem pewna czy tak powinno byc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, ciężko mi powiedzieć... Galaretowata konsystencja kojarzy mi się z kisielem, a kubusiowemu kremowi jednak bliżej do tradycyjnego budyniu.
      Jeżeli użyła Pani proszku budyniowego, to nie ma możliwości by konsystencja była galaretowata...

      Usuń
  9. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP