11 maj 2015

Krokiety ziemniaczane z serem

Bardzo tanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera.
Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw.


* ziemniaki- 600 g
* jajko- 2 szt.
* ser żółty- 20 g
* mąka ziemniaczana
* gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki
* sól, pieprz
* bułka tarta- do obtoczenia
* olej- do smażenia

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Przełożyć do miski i podzielić masę na 3 części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajka, przyprawy, starty ser i całość dokładnie wyrobić.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małym ogniu, z dwóch stron do zarumienienia.

Smacznego! :) 


2 komentarze

  1. Wyglądają bardzo fajnie, sama przygotowuję podobne - jestem ich wielką fanką :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP