27 maj 2015

Mleczna zupa NIC

Zupa znana z czasów dzieciństwa, której głównym składnikiem jest mleko z dodatkiem żółtek, serwowana z puszystymi piankami z białka.
Od siebie dodałam cukier fiołkowy, tylko i wyłącznie dla przełamania koloru, który w zupełności można pominąć, albo zamienić na cynamon, który dodatkowo wzbogaci zupę swoim aromatem.
Jeżeli nie zależy Wam na klasycznej wersji tej zupy, to jak najbardziej można dodać ugotowany makaron lub ryż- wtedy będzie bardziej pożywna.
Ten prosty deser najlepiej smakuje na zimno i na pewno ucieszy zarówno najmłodszych jak i najstarszych! :)

zupa nic, zupa na mleku, zupa na mleku i jajkach, zupa dla dzieci, deser mleczny dla dzieci, deser z mleka, pianki z białka, piana z białek, kraina miodem płynąca, cukier fiołkowy,

2 porcje:
* mleko- 2 szklanki
* jajka- 2 szt. (białka i żółtka oddzielnie)
* cukier- 2 łyżki
* wanilia- 1/3 laski
* syrop z agawy- do posłodzenia

Cukier fiołkowy:
* cukier- 1/3 szklanki
* fiołki- 1/2 szklanki
Zupa:
Białka oddzielić od żółtek i wraz z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę.
Mleko, na bardzo małym ogniu, zagotować z wanilią.
Łyżką nabierać pianę i kłaść delikatnie na wrzące mleko, po chwili odwrócić i wyjąć na talerz.
W miseczce żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru, do tejże miski wlać 4-5 łyżek (łyżka po łyżce), wymieszać i całą mieszankę przelać do rondelka z wrzącym mlekiem.
Ubijając cały czas trzepaczką, zagotować zupę.
Posłodzić syropem z agawy.
Ostudzić i udekorować pianki.

Cukier fiołkowy:
Z kwiatów wyskubać płatki, przełożyć do moździerza, dosypać cukier i utrzeć.

Smacznego! :)


zupa nic, zupa na mleku, zupa na mleku i jajkach, zupa dla dzieci, deser mleczny dla dzieci, deser z mleka, pianki z białka, piana z białek, kraina miodem płynąca, cukier fiołkowy,


3 komentarze

  1. znam i ja tą zupę :) piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy takiej zupy, ale wygląda tak pięknie... chyba muszę wykombinować jakąś wegańską wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem tego przepisu, zwłaszcza tych pianek. Będę musiała zrobić cukier lawendowy- póki co mam tylko zapas różanego ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP