11 cze 2015

Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu)

Kokos i truskawki- oto duet idealny! :)
Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami.
Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków).
Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :)))
Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :)


ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

Kokosowy biszkopt:
* wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa)
* cukier- 60 g
* jajka- 3 szt.
* mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka

Krem kokosowy:
* mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) *
* mascarpone- 3 czubate
* wiórki kokosowe- 3 łyżki
* cukier- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* truskawki- około 100 g
* likier kokosowy Malibu- 2 łyżki

Kokosowy biszkopt:
Piekarnik nagrzać na 160 stopni.
Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę.
Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać.
Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec 20 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, kiedy będzie schłodzone, otworzyć, wylać wodę (2 łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno.
Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować.

Składanie:
Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami.

Smacznego! :)


ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca


* jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda, a po schłodzeniu można uzyskać dużo śmietanki.

6 komentarzy

  1. Kraina miodem i .... truskawkami płynąca! :) Ekstra ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, chyba zmienię nazwę na Twoją propozycję! :))) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda pięknie, a smakować musiało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepięknie! :)
    Proszę o podpowiedź na jaką średnice tortownicy jest przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :)))
      Mała tortownica- 19 cm.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP