15 cze 2015

Lekki makaron ze szparagami i boczkiem

Dziś przedstawiam Wam propozycję, jedną z moich ulubionych, które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem.
Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo! 
A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo słona.
Zgłodnieliście?
To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :)))


makaron ze szparagami i boczkiem, danie ze szparagami, danie z boczkiem, danie z makaronem, szybkie danie z makaronem, ekspresowe danie z makaronem, szparagi zielone, kraina miodem płynąca

* makaron- około 150 g
* szparagi zielone- 8 sztuk
* boczek wędzony w plastrach- 150 g
* cebula- 1 szt. duża
* sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć.
W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać pokrojone szparagi (pamiętajcie, by odłamać zdrewniałe końcówki!).
Odcedzić, przełożyć na talerz i polać boczkiem.

Smacznego! :)


makaron ze szparagami i boczkiem, danie ze szparagami, danie z boczkiem, danie z makaronem, szybkie danie z makaronem, ekspresowe danie z makaronem, szparagi zielone, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP