12 cze 2015

Makaron a la Caprese

Bardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese (link do przepisu), w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory.
Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi.
Danie, które warto docenić nie tylko ze względu na prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania się makaronu- ale i za doskonały smak! :)
Wypróbujcie, koniecznie!

caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

Składniki na 3 porcje:
* makaron- 125 g
* słonecznik- 1/2 szklanki
* świeża bazylia- 1 doniczka
* mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g
* czosnek- 1 ząbek
* olej ryżowy- 3 łyżki
* sól, pieprz- do smaku
* sok z cytryny- 1 łyżka
* pomidory koktajlowe- około 10 sztuk
* wywar warzywny- do ugotowania makaronu

Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę.
Doprawić solą oraz pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Gorący makaron przełożyć na talerz, nałożyć porcję bazyliowego pesto i udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wymieszać.

Smacznego!


caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

30 minut z Apetiną

3 komentarze

  1. Jaki śliczny makaronik, a sałatka w sam raz na piątkową kolacyjkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie te danie wygląda :) Tak w ogóle to świetny blog, śliczne zdjęcia, zachęcające do wypróbowania przepisów, piękne jasne kolory - super! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to przepis na konkurs apetyczneinspiracje? :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP