5 cze 2015

Szaszłyki z pieczarkami po tajsku i ananasem

Słoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :)
Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których smak na pewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia.
 Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne, lekkie danie- wystarczy surówka i zdrowy, przepyszny oraz wegetariański obiad gotowy!


szaszłyki z pieczarek, szaszłyki z pieczarek i ananasa, szaszłyki z pieczarkami i ananasem, szaszłyki po tajsku, pieczarki po tajsku, szaszłyki wegetariańskie, szaszłyki bez mięsa, kraina miodem płynąca

Pieczarki:
* pieczarki małe- 25 szt.
* sos sojowy- 2 łyżki
* olej ryżowy- 2 łyżki
* suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki
* suszony czosnek- 1/2 łyżeczki
* świeża kolendra- 1 łyżka posiekanej
* suszony imbir- szczypta

Ananas:
* olej ryżowy- 2 łyżki
* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka
* świeża mięta- 1 łyżeczka posiekanej

Pieczarki:
Sos sojowy wymieszać z olejem, papryczką chili, imbirem, czosnkiem oraz drobno pokrojoną kolendrą.
Pieczarki umyć, ogonki odkroić (zostawić ok 1cm), zalać marynatą i pozostawić na minimum 30 minut- często mieszając.

Ananas:
Świeżego ananasa pokroić w plastry, następnie w trójkąty, zalać marynatą z oleju, cukru oraz posiekanej mięty.

Składanie:
Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nakładać pieczarki i ananasa.
Smażyć na grillu lub patelni grillowej.

Smacznego! :)


szaszłyki z pieczarek, szaszłyki z pieczarek i ananasa, szaszłyki z pieczarkami i ananasem, szaszłyki po tajsku, pieczarki po tajsku, szaszłyki wegetariańskie, szaszłyki bez mięsa, kraina miodem płynąca

1 komentarz

  1. Faktycznie grill kojarzy mi się przede wszystkim z mięsem, ale takiego oryginalnego szaszłyka chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP