16 cze 2015

Zupa owocowa

Pomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej.
Na 1,2 litra wody wykorzystanych zostało aż 1 kg owoców: truskawek, moreli i czereśni (w różnych proporcjach) oraz dodatkowo smak został wzbogacony o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna.
Świetnie komponująca się z makaronem, a dla nadania 'mlecznego' smaku można również zabielić jogurtem bądź śmietanką.
Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, których niedługo będzie w nadmiarze :)
Czym prędzej zmykajcie po owoce! :)


Zupa:
* woda- 1,2 litra
* owoce- 1 kg (użyłam moreli, truskawek, czereśni w różnych proporcjach)
* cukier trzcinowy- 4 łyżki
* kisiel np. malinowy- 1 op.
* laska wanilii- 1/2 szt.
* cynamon- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* makaron- 100 g* 
* jogurt naturalny- kilka kleksów
* świeża mięta- do ozdoby

Makaron ugotować al dente.
Owoce umyć, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
Następnie zalać 1 litrem wody, włożyć 1/2 laski wanilii z wyskubanymi ziarenkami i zagotować.
W reszcie wody wymieszać kisiel, przelać do gotujących się owoców i ponownie zagotować.
Dodać cynamon, wymieszać.
Ostudzić.
Zupę rozlać do miseczek, dodać uprzednio ugotowany makaron, ozdobić kleksami jogurtu oraz świeżą miętą.

Smacznego! :)


* przepis brał udział w konkursie Wszechsmaki, z wykorzystaniem makaronu 'kokardki małe' firmy Czaniecki

4 komentarze

  1. Nie przepadam za zupami owocowymi, ale Twoją chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzadko jadam, ale zawsze jak robię to na życzenie mojego Taty. Tym razem zrobię mu niespodziankę i przyrządzę mu Twoją zupę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, tak kolorowo i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspomnienie dzieciństwa:) zawsze kojarzy się z latem i jagodami:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP