28 lip 2015

Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami

Takie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem.
Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :)
 Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

ciasto drożdżowe z owocami, czekoladowe ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe z czekoladą, wypieki drożdżowe, kraina miodem płynąca, ciasto z czarnymi porzeczkami, ciasto z jagodami, ciasto z czereśniami

* mąka pszenna- 500 g
* kakao- 2 łyżki
* sól- szczypta
* cukier trzcinowy- 130 g
* drożdże świeże 40 g (lub 20 g suchych)
* jajka- 2 szt.
* masło- 100 g
* mleko- 300 ml
* posiekana czekolada mleczna- 100 g
* posiekana czekolada gorzka- 100 g
* owoce- 800 g (ja wykorzystałam czarne porzeczki, jagody i czereśnie)
* cukier puder- do posypania

Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z kakao i szczyptą soli.
Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min.)
Wsypać cukier.
W rondelku podgrzać pozostałe mleko wraz z masłem, aż do jego roztopienia i przelać do miski z mąką i rozczynem, dodać jajka i dokładnie wyrobić- najlepiej hakiem.
Pod koniec wyrabiania ciasta dodać pokruszone czekolady i ponownie wymieszać (ciasto ma luźną konsystencję).
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja nagrzewam piekarnik do 35 stopni, wstawiam przykrytą miskę z ciastem, wyłączam piekarnik i zostawiam na około 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto ponownie przez moment wyrobić, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką porozciągać do boków.
Na wierzchu poukładać owoce.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na moment nagrzewania się piekarnika.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Piec przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

ciasto drożdżowe z owocami, czekoladowe ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe z czekoladą, wypieki drożdżowe, kraina miodem płynąca, ciasto z czarnymi porzeczkami, ciasto z jagodami, ciasto z czereśniami

ciasto drożdżowe z owocami, czekoladowe ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe z czekoladą, wypieki drożdżowe, kraina miodem płynąca, ciasto z czarnymi porzeczkami, ciasto z jagodami, ciasto z czereśniami

3 komentarze

  1. Wow, bardzo apetycznie wygląda to ciasto! :)
    Śliczności! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia! a pomysł na ciasto smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Ciasto jest tylko w moim wykonaniu, a sam pomysł z Moich Wypieków :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP