27 lip 2015

Delikatna pasta z kurczaka

Jak w prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa?
Zrobić pastę! :)
Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek.
Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :)
Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną wersję, oto ona:

Pasta z kurczaka, pasta z gotowanego kurczaka, pasta z gotowanego mięsa, mięso z rosołu, pasta na kanapki, smarowidło z mięsa, smarowidło z kurczaka, kraina miodem płynąca

* mięso- 200 g 
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* musztarda- 1 łyżeczka
* cebula- 1 szt.
* olej ryżowy- do smażenia
* sól, pieprz- do smaku
* szczypior- do posypania

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami zmielić w maszynce do mielenia, blenderem lub rozdrobnić widelcem.
Pastę doprawić musztardą, solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony szczypior i wymieszać.

Smacznego! :)


Pasta z kurczaka, pasta z gotowanego kurczaka, pasta z gotowanego mięsa, mięso z rosołu, pasta na kanapki, smarowidło z mięsa, smarowidło z kurczaka, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP