22 lip 2015

Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią

(Nie) zwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii.
Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość.
Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków na blaszce wyłożonej papierem i zapiekanie przez około 25 minut w 220 stopniach- taka wersja jest smaczna, jednak ja zdecydowanie preferuję te smażone na tłuszczu :)
Do idealnego duetu niezbędna jest kwaśna śmietana, albo np. sos tzatziki, a nawet świetnie będzie się komponował mięsny czy warzywny gulasz, albo... najlepiej podać z tym, na co akurat ma się chęć! :)))

placki ziemniaczane, placki z cukinią, placki z marchewką, kolorowe placki, placki z warzyw, placki warzywne, placki z warzywami, kraina miodem płynąca

Około 20 placków:
* ziemniaki- 200 g
* marchewka- 200 g
* cukinia- 200 g
* cebula- 1 szt.
* jajka- 2 szt.
* mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki
* olej ryżowy- do smażenia
* sól, pieprz- do smaku

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła sok, a następnie mocno wycisnąć.
Kolejno zetrzeć ziemniaki (które należy również odstawić, wycisnąć, potem wylać wodę, a powstałą skrobię odłożyć) oraz marchewkę.
Warzywa przełożyć do jednej miski, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz odłożoną skrobię, doprawić i wymieszać.
Smażyć do lekkiego zarumienienia.

Smacznego! :)

placki ziemniaczane, placki z cukinią, placki z marchewką, kolorowe placki, placki z warzyw, placki warzywne, placki z warzywami, kraina miodem płynąca


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP