7 lip 2015

Wątróbka z cydrem jabłkowym

W moim domu rodzinnym wszyscy (bez wyjątków) uwielbialiśmy wątróbkę i jedliśmy ją dosyć często, teraz, kiedy drób jest naszpikowany antybiotykami, hormonami i sterydami wątróbkę (jak i samo mięso) serwuję rzadko :(
Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :)
A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata!
Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka straszna, jak się co niektórym wydaje :))) 


wątróbka z cydrem jabłkowym, smażona wątróbka, wątróbka drobiowa, danie z podrobów, podroby, cebula z cydrem, cydr jabłkowy, kraina miodem płynąca

* wątróbka drobiowa- 1 kg
* cebula- 3 bardzo duże szt.
* cydr- 1,5 szklanki + około 100 ml
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* olej- do smażenia

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie zalać cydrem i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym odkryć i odparować płyn.
W międzyczasie wątróbkę oczyścić i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do momentu ścięcia się i odparowania soków (max. 10 minut).
Do podduszonej cebuli dodać wątróbkę, doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili, podlać niewielką ilością cydru i razem podsmażyć do wymieszania się składników.

Smacznego! :)

wątróbka z cydrem jabłkowym, smażona wątróbka, wątróbka drobiowa, danie z podrobów, podroby, cebula z cydrem, cydr jabłkowy, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. U mnie dla odmiany, wątróbkę uwielbiam tylko ja, a mąż za to przepada za cydrem. Przepis wspaniały i myślę, że na pewno z niego skorzystam (:

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP