23 lip 2015

Zupa kurkowa z makaronem

W końcu na 'moim' ryneczku pojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem.
Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż bez, ja z kolei- jak nie muszę, to nabiału nie wpycham gdzie popadnie ;)
Polecam wypróbować, zupka jest delikatna w smaku, maślana, pachnąca koperkiem...

zupa kurkowa, zupa z kurek, danie z kurek, danie z kurkami, zupa grzybowa, danie z grzybami, kurki, grzyby, kraina miodem płynaca

* wywar warzywny- 1,2 litra
* włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* kurki- 150 g
* koper- 1 pęczek
* masło klarowane- 50 g
* ziele angielskie, listek laurowy
* sól, pieprz- do smaku
* makaron pełnoziarnisty- dodatkowo

Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki i razem podsmażyć (pojawi się płyn, który należy odparować, a po jego odparowaniu podsmażyć przez około 1 minutę, aż zaczną się lekko rumienić).
W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych.
Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować.
Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły.
Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego! :)

zupa kurkowa, zupa z kurek, danie z kurek, danie z kurkami, zupa grzybowa, danie z grzybami, kurki, grzyby, kraina miodem płynaca

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP