20 sie 2015

Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów).
Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski.

pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

2 porcje:
* młode marchewki- 4 szt.
* sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki
* oliwa- 1/3 szklanki
* miód- 1 łyżeczka
* świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków
* szczypta soli
* chleb- 2 kromki

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół.
Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem.
Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek przelać do miseczki.
Ciepłe marchewki podawać z grzankami z chleba, maczając je w sosie.

Smacznego! :)


pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. wygląda super :) marchewki po upieczeniu staja się chrupiące, czy raczej miękkie?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP