27 sie 2015

Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)).
Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku słodkie pomidorki koktajlowe, oliwki oraz rozmarynowo-czosnkowa oliwa- tworzą wyjątkowe w smaku danie.
Doskonałe smakująca zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosta w wykonaniu i niesamowicie pachnąca, że musisz ją przygotować! :)))

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

* mąka pszenna- 350 g
* woda- 185 g
* oliwa- 50 g
* drożdże- 6 g
* sól, cukier- po 1/2 łyżeczki
* pomidorki koktajlowe- kilkanaście sztuk
* oliwki- kilka sztuk
* rozmaryn suszony- 1/2 łyżeczki
* czosnek suszony- 1/2 łyżeczki
* świeży rozmaryn- kilka listków


Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
W międzyczasie przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek wraz z suszonym i świeżym rozmarynem.
Pomidorki oraz oliwki przekroić na pół.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią w pożądany kształt, poukładać oliwki oraz pomidorki- lekko je dociskając, a wierzch posmarować oliwą rozmarynowo-czosnkową.
Piec 20-25 minut.

Smacznego! :)

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Focaccie uwielbiam przede wszystkim za to, że dobrze smakuje idealnie prawie ze wszystkim :) Mogłabym ją jeść i jeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP